VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna pomáhá vylepšovat jídelníček zlínské nemocnice

Jak zkvalitnit nemocniční stravu? Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně se v rámci dlouhodobých snah o zlepšování gastronomie rozhodla využít pomoc uznávaného hotelového šéfkuchaře.

20.5.2018
SDÍLEJ:

Pavel Václavík s palačinkamiFoto: Archiv Resortu Valachy

Ke spolupráci na jídelníčku si přizvala kreativního šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna Velké Karlovice Pavla Václavíka. Pacienti i zdravotníci si na obědě s jeho rukopisem poprvé pochutnali v pátek 18. května.

Karlovický hotel je známý chuťově pestrou a zajímavou regionální gastronomií, maximálně využívající čerstvé a sezónní suroviny, spoluprací s michelinskými i jinými uznávanými šéfkuchaři a důrazem na aktuální trendy. V tomto směru by také měla být vylepšena nabídka v nemocnici.

„Rádi bychom naše vaření posunuli zase o kus dál. Když jsem před rokem do zlínské nemocnice nastupovala, vařilo se spíše z polotovarů a předsmažených věcí. To už neděláme. Snažíme se vařit z původních surovin, na páře, rozjeli jsme díky kvalitnímu vybavení například i noční vaření, kdy se bez obsluhy připravuje kvalitní vývar z kostí,“ uvedla vedoucí Stravovacího oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati Renata Cíchová. Pavel Václavík by podle ní měl kuchařům v nemocnici zprostředkovat moderní vaření a posunout úroveň kuchyně dopředu. Výsledkem má být pestřejší jídelníček pro zaměstnance i pacienty, častější využívání sezónních potravin a také kreativnější dochucování.

Pro Spa hotel Lanterna jde o první takovou spolupráci. „Nápad zlínské nemocnice nás zaujal, je to zajímavá výzva a užitečná problematika, rádi jsme se do těchto snah zapojili. Věříme, že pro moderní vaření je v nemocnicích prostor, pokud je zájem se tomu věnovat,“ dodal Tomáš Blabla, generální ředitel Resortu Valachy Velké Karlovice, jehož je Spa hotel Lanterna součástí.

Součástí první návštěvy Pavla Václavíka ve zlínské nemocnici byla příprava obědového menu pro zaměstnance a dvou pacientských jídel. Zaměstnanci si pochutnali na hráškovém krému s krutony, čerstvou řeřichou a hráškovými výhonky, z hlavních jídel měli na výběr například jarní rizoto s uzeným kuřetem a parmazánem, špaldové palačinky plněné kozím sýrem s čerstvou pažitkou sypané jarními výhonky nebo telecí plátky Saltimbocca plněné prosciuttem a čerstvou šalvějí s quinoa salátem. Pacienti, kteří nemají žádné zdravotní omezení v jídle, dostali grilované krůtí prsíčko s divokou rýží a jarní zeleninou na páře, ti s beztučnou dietou potom kuřecí roládu plněnou špenátem a ricottou se zeleninovým kuskusem.

„Počet jídel, diet a podobně je úplně jiný, než jsem zvyklý od nás z hotelu i z akcí, pro které chystáme catering. V takovém množství je to opravdu náročné. V kuchyni zlínské nemocnice je to nastavené dobře, jen je potřeba více přemýšlet o chuti - víc ochucovat a ochutnávat. Také zapojit fantazii, vymýšlet něco nového a napasovat to na sezónu,“ dodal šéfkuchař Pavel Václavík.

Pomáhat se zkvalitněním jídelníčku bude vždy na začátku každého dalšího ročního období. Součástí jeho „pobytu“ v nemocniční kuchyni budou pokaždé také aktuální workshopy pro kuchaře.

Autor: Redakce

20.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Elektromechanik elektrických zařízení 22 000 Kč

Elektromechanici elektrických zařízení (kromě zařízení v dopravních prostředcích) elektromechanik, elektromontér. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště Hulín, - zapojování bateriových sad pro mobilní aplikace, zapojování rozvaděčů, ověřování funkčnosti a ladění v praxi, - vyučení, pečlivost, přesnost, - benefity - příspěvek na stravování, možnost vzdělávání v odborných kurzech, - kontakt telefonicky Po-Pá (6:30 - 15:00 hod.), příp. své písemné nabídky se strukturovaným životopisem posílejte na e-mail: administrativa@evcgroup.cz. Pracoviště: Evc group s.r.o., Nádražní, č.p. 804, 768 24 Hulín. Informace: Ivana Zavadilová, +420 720 935 565.

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 20 000 Kč

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) zedník - montážník oken. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: pracoviště převážně ve Zlínském kraji , - vyučení v oboru zedník podmínkou, praxe v oblasti montáží oken výhodou. flexibilita, PD Po-Pá, víkendy volné, doba určitá 1 rok s možností prodloužení, - kontakt telefonicky Po-Pá kdykoliv, příp. své písemné nabídky se strukturovaným životopisem posílejte na e-mail: montazebardon@seznam.cz. Pracoviště: Antonín bardon, Nádražní, č.p. 393, 768 05 Koryčany. Informace: Antonín Bardon, +420 777 122 544,777 122 545.

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 20 000 Kč

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) zedník - fasádník - obkladač. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: práce na stavbách ve Zlínském kraji, - vyučení v oboru není rozhodující, praxe v oboru podmínkou, - rozvoz firma zajišťuje, PD Po-Pá bez víkendů, možnost práce na plný nebo i zkrácený úvazek, možnost práce i na dohodu - možnost domluvy, - kontakt telefonicky Po-Pá (15:00-19:00 hod.), příp. své písemné nabídky zasílejte na e-mail: ohlidal61@gmail.com. Pracoviště: František ohlídal, 768 12 Rataje u Kroměříže. Informace: František Ohlídal, +420 608 061 106.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 12 000 Kč

Prodavači ostatního zboží v prodejnách Prodejce nábytku. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12000 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: pracoviště Bystřice pod Hostýnem, - komunikace se zákazníky apod., - SŠ vzdělání, požadována uživatelská znalost práce na PC - Word, Excel, zkušenosti v komunikaci se zákazníkem, vítány zkušenosti s prodejem, - zkrácený úvazek 20 hod./týden, HM + provize z osobního prodeje, práce na zkrácený úvazek, možnost práce na dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce, - své písemné nabídky se strukturovaným životopisem posílejte na e-mail: info@unar-nabytek.cz. Pracoviště: Hana unarová - bystřice pod hostýnem, Meziříčská, č.p. 169, 768 61 Bystřice pod Hostýnem 1. Informace: Hana Unarová, .


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbalisté Hanácké Slavie Kroměříž. Ilustrační foto

Kroměříž vydřela postup. Lanžhot srazila v prodloužení

TJ Sokol Nevšová

V Nevšové čekají na trenéra Baníku Páníka

Morkovický Pavel Žák vybojoval na Salašském drtikolu třetí místo

Sto třicet čtyři cyklistů z různých končin České a Slovenské republiky se v sobotu úderem poledne vydává z hřiště v obci Salaš na trasu III. ročníku závodu horských kol s názvem Salašský drtikol.

VIDEO: Bílá pěna, láhev orosená. Pivní slavnosti se opět vydařily

Raději sklo než pet láhev, raději pivo než tvrdý alkohol. Milovníci pěnivého moku mají jasno: nejen v nynějších parných dnech dokáže vychlazený půllitr krásně osvěžit.

Vedra nás ještě podusí. I podzim má být teplý

Horko a zase horko. Kýženého ochlazení se zřejmě ještě několik týdnů nedočkáme. Silné bouřky, které mají zasáhnout i Zlínsko, podle meteoroložky Dagmar Honsové teploty výrazně nesrazí. Pranic nepomohou ani vyprahlé přírodě.

Požár v Kutné Hoře a veřejné záchodky místo hudby pro Třebíč: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 13. srpna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT