Mnozí z nás uvažují, jak se dramatickému cenovému skoku vyhnout, proto na nic nečekají a například  ti, kteří se rozhodli  pro instalaci zapuštěného bazénu až příští rok, zakoupí si jej ihned.  „Tato úvaha je správná, řada výrobců totiž ohlašuje nárůst cen až o 30 procent už pro letošní podzim. To si nepamatuji ani z minulé ekonomické krize,“ říká Bohdan Bláha, ředitel bazénové divize společnosti Mountfield, která je lídrem na českém trhu.

Ilustrační foto.
Rekonstrukce obou mostů přes Odru v Ostravě-Porubě začne tento týden

„Nám se podařilo díky včasným jednáním s dodavateli zajistit dostatek bazénů, máme tak k dispozici ještě luxusní zapuštěné bazény za původní ceny. S výběrem konkrétního modelu pomohou zákazníkům naši bazénoví specialisté v kterékoliv firemní prodejně. Připraví nezávaznou kalkulaci a každému se osobně věnují od začátku realizace až do předání hotového bazénu. Navíc jsme schopni instalovat je ve velmi krátké době, takže by se ještě letos mohli koupat ve svém,“ dodává Bláha.                                                                                                                                    

Bez betonu a na míru

K mání jsou špičkové zapuštěné bazény hned v pěti řadách. Stavebnicové modely Mercury, keramické Compact, design-kompozitní Métropole, sklokompozitní Coral a fóliové Ibiza. Podle Bláhy je teď největší zájem o portugalské stavebnicové bazény Mercury, a to hned z několika pochopitelných důvodů. Přijdou levněji, protože díky promyšlené konstrukci není potřeba k podpoře stěn jejich obetonování. Stěny jsou montovány na místě ze silných ocelových panelů. Proto není ani potřeba jeřáb, jako v případě bazénů monolitických. Tím se významně zkracuje i čas potřebný na realizaci bazénu. Délku šířku i hloubku bazénů Mercury si lze nechat udělat tak zvaně na míru.

Dům s bazénem - Ilustrační fotoDům s bazénem - Ilustrační fotoZdroj: Pixabay

Nejde jen o bazény

S obřími potížemi s nedostatkem vstupních materiálů, kovů, tvrzených plastů, chemických přípravků nebo elektronických součástek se potýkají také výrobci široké škály bazénového příslušenství. Odborníci napříč celým oborem už varují před prudkým nárůstem cen tepelných čerpadel na ohřev vody, automatických vysavačů či pískových filtrací. Ale týká se to také populárních bazénových zastřešení, na jejichž výrobu je potřeba mnoho nedostatkového hliníku a speciálních plastových desek, nebo i běžných přípravků na ošetření vody.

Historik a bloger Zdeněk Šebesta.
Nadšený historik a spisovatel z Šenova rozdává přátelům pohádky místo flašky

Podle slov Michala Dluhoše, obchodního ředitele společnosti Mountfield,  pravidla, která platila dříve, už neplatí. Ceny vstupních materiálů letí vzhůru, a to skokově ovlivňuje ceny finálních výrobků. U investičních zakázek, jako je realizace rodinného bazénu, se to možná projevuje s malým zpožděním. Ale výrobci signalizují, že nejsou schopni obvyklé ceny udržet a že v řádu týdnů a měsíců budou citelně zdražovat.

„My v Mountfieldu jsme se na to připravovali už brzy na jaře, kdy bylo zřejmé, že se k cenové bouři schyluje. Bazény dovážíme například z USA nebo Portugalska, ale odebíráme je také od tuzemských výrobců. Jsme skutečně velcí odběratelé, a proto s nimi máme i úzké vztahy. Díky tomu jsme se dostali k cenným informacím o celosvětových trendech, mohli jsme je včas vyhodnotit a podniknout potřebné kroky,“ pokračuje Dluhoš. 

Zatímco  ostatní odběratelé přestávali bazény nakupovat, protože své plánované počty měli na sezonu už zajištěné, v Mountfieldu udělali přesný opak a s výrobci se dohodli, že veškerá jejich červnová a červencová výroba bude jen pro tuto firmu. Skoupili tak celé výrobní kapacity, výrobci se mohli včas předzásobit potřebným materiálem a díky tomu vyrobit větší množství bazénů za původních cenových podmínek.

Unikátní letní seriál Deníku Rodiče a děti.
Svět dle dětí: Věří v odměnu za dobré skutky. A je jim dobře s kamarády

A kolik mohou stát bazény příští rok? Odbornící odhadují,  že se ceny zvýší minimálně o 30 procent a zákazník musí ještě počítat i se zdražením stavební přípravy a finální úpravy okolí bazénu, například o dlažbě. Může se tak stát, že spousta lidí už napřesrok na hezký bazén prostě mít nebude. „Letošní pořízení bazénu je asi na dlouhou dobu poslední příležitostí nejen ušetřit, ale také rozumně investovat peníze, které jsou ohroženy inflací, k příjemnému a bezpečnému koupání na své zahradě žádné covidové doklady být nemusí,“ uzavírá Michal Dluhoš.