Již od samého začátku začalo proudit ke koruně hráze Luhačovické přehrady velké množství lidí, přestože pofukoval chladný vítr a během samotného dne se vystřídalo pravé „aprílové počasí". Hlavní parkoviště bylo již během dopoledne zaplněno a organizátoři směřovali desítky aut na přilehlá místa.

Řádně vytížený byl také minibus, který pořadatelé akce zajistili zdarma, a který pendloval v pravidelných intervalech na trase Luhačovická přehrada – Luhačovice - Pozlovice a zpět.

Návštěvníci měli možnost ochutnat klasické zabijačkové dobroty, originální speciality podle místních, téměř zapomenutých receptur, jako byl například guláš zahušťovaný čerstvým mozečkem, zadělávané plněné uši nebo pečené ocásky. Nechyběly ani domácí koláče, frgály a Jelínkova slivovice včetně Luhačovické bylinné, jeden ze symbolů Luhačovic.

Součásti zabijačky byli řezníci v akci, soutěže v broušení nožů a krájení cibule naslepo pod dohledem gastroexperta Mirka Horáka, který se osobně podílel na sestavení nabídky Luhačovické zabijačky a společně s moderátorem Josefem Michálkem, ředitelem hotelu Pohoda, bavili účastníky akce.

Během dne ve vyhřívaném stanu hrála cimbálová muzika „Strýci" a oblíbené trio „MAMAMU" z Komně. Velkým zpestřením bylo rovněž vystoupení mladých talentů folklórního souboru „Malé Zálesí". Mimo zábavu pro dospělé byl připraven i dětský program s atraktivní nabídkou různých stanovišť. Za splnění všech úkolů následovala odměna s možností výhry víkendového pobytu v hotelu Vega. Akci podpořila i luhačovická policie, která především zabavila nejmenší návštěvníky ukázkou policejních vozů a techniky.

V průběhu celého dne měli návštěvníci možnost soutěžit o hodnotné ceny, které věnovaly jednotlivé hotely, od vstupů do wellness centra, romantické večeře, až po víkendové pobyty. Do soutěže se mohli zapojit všichni účastníci Luhačovické zabijačky, kteří vyplnili kupony s kontaktními údaji.

Na akci se přišlo podívat kromě vyznavačů dobrého jídla a pití několik mnoho osobností a profesionálů z oblasti cestovního ruchu. Akci zahájila starostka městyse Pozlovice Olga Tkáčová společně s Tomio Okamurou, zdejším senátorem, který je nejen labužník, ale i podporovatel regionální gastronomie. Oba čestní hostě ocenili místní speciality, kvalitu surovin a i v nepříznivém počasí nadstandardní návštěvnost.

Všem členům Resortu Luhačovice, tj. hotelům Augustiniánský dům, Vyhlídka, Vega, Wellness hotelu Pohoda, OREA Hotelu Fontána, městysi Pozlovice, Luhačovskému Zálesí o.p.s. a především partnerům akce patří velké poděkování.

Roman Kašpar, ředitel Luhačovské Zálesí, o.p.s.:

„Počet účastníků překonal všechna naše očekávání. Přiznám se však, že masa návštěvníků nás velmi potěšila, ale současně i překvapila. I z tohoto důvodu se zpětně omlouváme všem účastníkům, kteří museli absolvovat dlouhou frontu v řadě na zabijačkové speciality. Z pozice garanta akce mohu přislíbit, že pro příště bude výrazně posíleno organizačně technické zajištění akce a s tím spojený počet prodejních míst.

S tím souvisí i fakt, že zabíjačku jsme rozhodně nepořádali naposledy, už dnes můžeme přislíbit opakovaní dalších ročníků s vírou, že se podařilo nastartovat tradici Luhačovické zabijačky. Chtěl bych zdůraznit, že víkendová událost je jednou ze série 4 velkých akcí, které plánujeme s Resortem Luhačovice v roce 2013 uspořádat. Těšit se můžete na červnový Den dětí nebo na Luhačovický festival jídla a pití. Více informací sledujte průběžně na webových stránkách Resortu Luhačovice.