VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pekařky mohou opět soutěžit o nejlepší frgál, novinkou bude kategorie kuriozit

Velké Karlovice – Pekařky a pekaři mohou letos již pojedenácté poměřit svůj um v soutěži o nejlepší valašský frgál. Uskuteční se v neděli 7. října ve Velkých Karlovicích v rámci Karlovského gastrofestivalu. Začátek je v 11 hodin ve Spa hotelu Lanterna.

25.9.2012
SDÍLEJ:

Valašský frgál.Foto: DENÍK/archiv

„Soutěže se může zúčastnit každý, kdo přinese svůj frgál nejpozději půl hodiny před začátkem. Vzorky nejdřív posoudí porota, v jejímž čele opět usedne Ladislav Frgal. Poté budou ochutnávat návštěvníci. Připraveny budou také frgály na prodej," uvedla vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová. Během soutěže zahraje kapela Dareband a zapívá pěvecký sbor Karlovjanky. Vítězové mohou získat kuchyňský robot ETA Gratus, mikrovlnnou troubu Whirlpool MAX a další ceny od Spa hotelu Lanterna a Resortu Valachy

Letošní novinkou bude zvláštní kategorie věnovaná neobvyklým frgálům a kuriozitám. „Každý rok nám pekařky vozí pro zpestření i různé zvláštní frgály - neobvyklých tvarů a velikostí, netradičně zdobené více druhy náplně, pomalované či popsané povidly… Tyto frgály nemohou být standardně hodnoceny porotou, protože nesplňují základní soutěžní parametry. Abychom ale i jejich autorkám vyjádřili uznání za tvořivost, vymysleli jsme pro ně novou kategorii," vysvětlila Zuzana Vašutová.

Frgál se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století. Toto tradiční pečivo se peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. „Pravý" valašský frgál má v průměru 30 cm, váží 600 gramů a má jednodruhovou náplň. Tou nejčastější dříve bývaly sušené hrušky – namočily se, rozemlely, uvařily a dochutily. Těsto se původně dělalo ze směsi žitné a pšeničné mouky.

Dodržení správných parametrů je jedním z hlavních kritérií hodnocení poroty. Posuzuje se i vzhled a tvar koláče, chuť a vůně, poměr náplně k těstu a originalita. Tradičně se v soutěži objevují koláče s povidly, hruškami, tvarohem a mákem, ale výjimkou nejsou ani méně obvyklé - meruňkové, ořechové, borůvkové, rynglové nebo třeba dýňové. Loni zvítězil povidlový frgál Blaženy Sedlákové z Velkých Karlovic.

Valašský frgál.

Soutěž o nejlepší frgál, která si již mezi místními pekařkami získala popularitu, vznikla před jedenácti lety spíše náhodou. „Shodou okolností se tehdy v našem hotelu jako host objevil pan Frgal. Jeho jméno nás zaujalo, slovo dalo slovo a první ročník byl víceméně neformální, hodnotilo se při něm deset frgálů spíše z okruhu známých," přiblížila vedoucí Lanterny Zuzana Vašutová. Věhlas soutěže od té doby roste a s ním i zájem o účast. Loni již porota hodnotila 74 frgálů, což bylo o 25 víc než rok předtím a celkově nejvíc v historii soutěže. Klání se účastní jak „domácí" pekařky, které pečou jen pro sebe a svou rodinu, tak i profesionální pekařství ze širšího regionu.

Kromě soutěže o nejlepší frgál se během Karlovského gastrofestivalu uskuteční mj. Gastro tour s mezinárodním farmářským trhem a řemeslným jarmarkem, Galavečeře mistrů kuchařů v čele s držitelem michelinské hvězdy Miguelem Vieirou z budapešťské restaurace Costes, kuchařské show či lidové veselice. Podrobnosti najdete na www.karlovskygastrofestival.cz.

Autor: Redakce

25.9.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

SOUTĚŽ: Pošli nám svou pohádku a vyhraj

Vánoční strom Nedašova Lhota
27

ANKETA: Vyberte nejkrásnější vánoční strom ve Zlínském kraji

NEPŘEHLÉDNĚTE: Prvňáčci ze ZŠ v Martinicích tuto středu v Kroměřížském deníku

Ve středu 20. prosince vychází další díl unikátního seriálu Deníku, v němž se představí všechny děti, které letos nastoupily poprvé do školy. Tentokrát u nás najdete tablo školáků z první třídy ZŠ Jana Bezděka v Martinicích - nezapomeňte si proto ve středu koupit Kroměřížský deník!

DENÍK NÁM FANDÍ: Představujeme TJ Mrlínek

Nenechte si ujít další díl projektu Deník nám fandí v dnešním tištěném vydání Zlínského deníku!  

Na kluzké vozovce v Komárnu havaroval další řidič. Náledí potrápilo i hasiče

K dopravní nehodě v Komárnu vyjížděli hasiči z Bystřice pod Hostýnem v pondělí už před osmou hodinou ráno. Řidič osobního auta jedoucího po namrzlé vozovce tam narazil do sloupu elektrického vedení.

Formanova zdravice po 50 letech a heroinoví Makedonci: nejlepší videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 16. až 17. prosince 2017.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT