Během dvou dnů návštěvníkům na sto dvaceti stanovištích předvede svoji zručnost a originální výrobky na dvě stě padesát tvůrců z celé České republiky, Slovenska i Polska. „Dáváme přednost starým tradičním řemeslům, k vidění jich bude asi padesát různých druhů," přiblížila pořadatelka Dana Šmelcerová.

Příchozí se na trhu se setkají například s tvůrci tradiční, šité, paličkované, háčkované i pletené krajky, s tkaním, vyšíváním a dalšími textilními řemesly i jejich aplikacemi. Například při tvorbě kožených, textilních či pletených kabelek.

To je ale jen zlomek z celkové nabídky trhu. Představí se rovněž výrobci šperků především z přírodních materiálů, dále výrobci mýdel, medu, perníčků, nebo svíček. „Řada řemeslníků také svou činnost přímo na trhu prakticky předvádí," prozradila Dana Šmelcerová.

K vidění tak bude například tkaní na karetkách či tkalcovském stavu, starobylá technika krosienky, práce na kolovrátku, ukázka hrnčířské tvorby, paličkování, kompletace šperků, či zdobení baněk. „Je zde také možnost namalování baňky přímo na přání nebo malování na trička a polštáře," upozornila pořadatelka. Nebude chybět ani možnost nakoupit si materiál a pomůcky pro vlastní volnočasovou tvorbu například patchworku či krajek.

Hlavním cílem Valašského krajkářského a řemeslného trhu je podle Dany Šmelcerové podpora tradičních řemeslníků. Zvláště v době, kdy se pod tíhou stále nových a nových omezení a předpisů stávají doslova ohroženým druhem.

Kromě toho je trh jedinečnou příležitostí k pořízení originálních nejen vánočních dárků, které jinde v obchodech k sehnání nejsou. „Máme zkušenost, že nikdo z našeho trhu neodchází, aniž by něco koupil," potvrdila Šmelcerová.

Čtrnáctý Valašský krajkářský a řemeslný trh je otevřený v pátek od 10 do 18 hodin a v sobotu od 9 do 17 hodin. „Tradičně je hojně navštěvovaný, volněji bývá až v sobotu po obědě," přidala na závěr tip na příjemně strávené rodinné odpoledne Dana Šmelcerová.