Budte v kondici – únava a stres jen prohloubí následky konzumace alkoholu.
Bavte se a mluvte – sezením v koutě a popíjením o samotě si nepomůžete, ba naopak.
Sem tam odložte skleničku a raději něco malého sezobněte.
Pokud to jde a situace to dovolí, jděte se krátce projít a nadýchejte se čerstvého vzduchu.
Alkohol k životu patří, ale nezapomínejte na „Míru“ a na vodu! Ano, je to tak, docela obyčejná voda, kterou dodáte svému organismu v pruběhu večírku, vás může zachránit pred zkázou.
Pokud si ji navíc obohatíte vitamínem C, tělo se s toxiny vypořádá mnohem rychleji.
Čirá voda je opravdový zázrak – na rozdíl od alkoholu telo hydratuje a minimalizuje nebezpečí útočící kocoviny.
Zapomeňte na dietu. Pokud jste se rozhodli držet dietu právě ve dnech alkoholového opojení, neděláte dobře.
Oslabené tělo bez živin a tuku se nemusí s vysokými dávkami alkoholu vypořádat. Rozhodně nepijte nalačno a do žaludku prihoďte i nějaký ten tuk.
Nemusíte se hned ládovat špekem, bohatě postací zeleninový salát zakápnutý olivovým olejem případne i běžné jídlo. Tuk totiž potáhne stěny žaludku a ten je pak vůči alkoholu mnohem odolnější.
Míchali jste? Zase jste závodili? Že jste zase pili bez „Míry“? A safra…
Horší už to fakt být nemůže a jediné, co můžete pro sebe a svou zničenou telesnou schránku udělat, je – prežít to.
Existuje však pár tipu, jak se s težkým bolehlavem a bolebřichem vyrovnat.
Raději vývar než česnečku
Prestože je jídlo to poslední, na co ve svém stavu myslíte, buďte k sobě tvrdí.
Máte chut na kyselé okurky, zavináče nebo utopence? Super, jen do nich! Pomuže vám i kysané zelí nebo lák z okurek.
Máte chut na polévku? Ješte lepší – radeji se ale vyhněte tradicní česnecce a vyberte si silný kuřecí nebo hovezí vývar s nudlemi. Česnek snižuje krevní tlak a tato eskapáda pro vás nemusí dopadnout dobře.
Vaši křehkou tělesnou schránku mohou dát do kupy i docela obycejné trešnové nebo jablkové kompoty a sladký čaj. Nikoliv však slazený cukrem, ale medem nebo sirupem.
Jestli máte ješte dostatek sil, nastrouhejte si zázvor, zalijte horkou vodou a nechte odstát. Když tuto pecku vypijete, žaludek se dá do kupy mnohem rychleji.
Nebojte se ani toho, že jsou vaše chutě podobné těm, které mají ženy v požehnaném stavu – bud nemáte chuť na nic, nebo naopak vyhledáváte všechno ostré a pálivé, tu sladké, prípadne si vybíráte kombinace, nad kterými zdravý rozum zustává stát. A to všechno potom pekne vyzvracíte…
Musíte to prostě vydržet!
Kocovina je zkrátka také stav, také jiný, ovšem přivodili jste si ji sami a svou vlastní hloupostí… Bude líp, jen vše musíte vydržet!
Za vším hledej… kočku.
České slovo kocovina má za sebou docela pěknou historii, na jejímž zacátku byly kočičiny – hanlivý název pro výtržnosti proti mladoboleslavskému hejtmanovi Kotzovi. Stalo se tak v roce 1849.
Jiný výklad ríká, že slovo kocovina má svuj puvod v obycejné ctyrnohé kočce.
Pravdu se asi jen tak nedozvíme, každopádne je kocovina oblíbeným sluvkem i v cizojazycných zemích – Francouzi poalkoholovému stavu říkají dřevěná huba, Anglican má psí srst, která kouše, a Poláci se pyšní kočicím kvikem.