VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Experimentovat se v restauraci vyplatí

Zákaz kouření či absence příloh v jídelním lístku nemusí být chůzí po tenkém ledu

20.4.2009 3
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Zlín - Nekuřácká restaurace se před deseti měsíci objevila na místě bývalé pivnice ve Zlíně-Prštném. Majitelem příjemného podniku, který nese název U Kajmana je Daniel Uličník ze Zlína. Pohostinství je jeho velkou vášní a šest let se mu věnoval i v Karibiku. „Nejdůležitější je, aby měl majitel k oboru vztah. Vzdělání není podmínkou, ale zkušenosti, praxe, manažerské dovednosti a osobnější přístup jsou nezbytné,“ říká Uličník.

Byl nápad vlastnit nekuřáckou restauraci spontánní?

Nebyl to nápad spontánní, ale vyvinul se postupem času. U mě to bylo podmíněno také vzděláním – mám vystudovanou hotelovou školu. Párkrát jsem sice pracoval i mimo pohostinství, ale po chvíli mi to začalo vždy chybět. Když se mi poté začala lámat léta a rozhodoval jsem se, co v životě dál, zvítězilo u mě přísloví: „Ševče, drž se svého kopyta“. Zůstal jsem u toho, co mám rád a co si myslím, že dělám dobře.

Jaké podmínky jsou pro provoz restaurace nezbytné?

Hlavní je živnostenský list, a pokud se pustíte do rekonstrukce objektu jako já, tak se musíte ještě přehoupnout přes spoustu povolení a splňovat normy vyžadované dnešními zákony.

Prostory jste kompletně rekonstruoval. Co bylo největší položkou?

Koupil jsem starý bar, který byl již po letech provozu v dost dezolátním stavu. Následně jsem ho kompletně zrenovoval, včetně přístavby kuchyně. Dohromady se to špatně vyjadřuje, protože všechno stálo něco a dohromady dalo určitou sumu, ale nejdražší jednotlivou položkou byla asi vzduchotechnika.

Kdy jste podnik otevřeli?

Restauraci s šedesáti místy, jak ji dnes můžete vidět, jsme otvírali loni koncem června. Ze začátku to byl pro příchozí, kteří byli zvyklí na předchozí hospodu, vcelku šok, a říkali, že s tím nekouřením mi nedávají moc dlouho šanci na přežití, ale vidíte – stále jsme tu. Chodí k nám i kuřáci s tím, že si odskočí ven.

Změnila se tedy klientela?

Určitě. Hlavně vzhledem k prostředí, které prodělalo obrovskou změnu, k nám dnes chodí lidé, které byste zde dříve nenašli. Děvčata na dvojku vína, rodiče s dětmi…

O co z vaší nabídky je největší zájem?

Asi největší podíl zákazníků přijde na polední meníčka – každý den na něm najdete čerstvou rybu. Také si zde přijdou na své milovníci steaků. Specialitou je určitě sumeček africký s italským risotem, pórkem, žampiony ve smetanové omáčce a ananasovou salsou.

Dočká se u vás strávník ještě i jiných zvláštností?

Nenajdete u nás třeba klasickou zeleninovou oblohu, místo toho různé variace salátů z rucoly, a přílohy jsou již součástí jídla. Pokrm je tedy kompletně sestaven kuchařem, což v naší republice ještě není moc zvykem. Snažíme se prostě přinášet něco nového. Byli jsme proto zvědaví na reakci veřejnosti, ale zatím jsme se setkali jen s pozitivním ohlasem. To, že jsem musel u jídla přílohu změnit, se mi stalo jen jednou.

Jste spokojený s tím, že jste si zde restauraci otevřel?

Určitě ano. Asi bych si nedokázal představit dělat něco jiného. Je takovým mým splněným snem, trávím tu celé dny.

Můžete jeden z nich trochu přiblížit?

Ráno jezdím na nákup, hlavně tedy čerstvých ryb, například o nápoje se nám již starají dodavatelé, následuje příprava restaurace na provoz. Pak jsem zde až do zavírací doby. Občas nějaké to papírování a starost o celkový chod podniku. Abych se ještě přiznal, mám takové malé hobby. Když nemohu v noci spát, tak ještě vyrábím kraslice pro radost.

Autor: Anna Zapletalová

20.4.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

SERVIS

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 16 500 Kč Zahradníci floristé a květináři prodavač/ka - vazač/ka květin. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: pracoviště Kroměříž, - prodej, vázání a aranžování květin, - vyučení, základy vazby květin - možnost zaučení,není nutná praxe v oboru, - benefity: sleva na koupi zboží, - kontakt je nutné dohodnout předem telefonicky v době Po-Pá 6.00-14.30 hod. popř. zasílat žádosti s životopisem na e-mail: zahradnictvibaloun@seznam.cz. Pracoviště: Ing. jiří baloun, květinová síň kaufland, Obvodová, č.p. 3671, 767 01 Kroměříž 1. Informace: Eva Lysoňková, +420 573 338 925,737 904 060. Kultura a sport - Rozhlasoví moderátoři moderátor/ka. Požadované 18 000 Kč Rozhlasoví moderátoři moderátor/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: pracoviště Kroměříž - vysílací studio je v Kroměříži, - požadujeme - vyučení, práce je vhodná i pro úplné začátečníky - rádio proškolí/zaučí, výborný hlasový projev, umění pracovat se svým hlasem, kreativnost, - práce je možná na hlavní i zkrácený pracovní poměr či na dohodu (DPP/DPČ), je možno se dohodnout i jen na víkendy, - výhody - všeobecný přehled, zájem o dění na Kroměřížsku a Zlínsku, vztah k muzice a znalost práce s počítačem, - Své životopisy posílejte e-mailem na adresu: mirek@radiokromeriz.cz, následně vybraní uchazeči budou pozváni na osobní pohovor.. Pracoviště: Radio kroměříž s.r.o. - provozovna, Tovačovského, č.p. 2828, 767 01 Kroměříž 1. Informace: Miroslav Karásek, +420 604 942 257. Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 110 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) zedník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 110 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: PRACOVIŠTĚ Kroměříž, Zlín, , - vyučení v oboru, vhodné i pro absolventy, ŘP sk. "B", komunikativnost, samostatnost, - nástup možný ihned, benefity: stravenky, - kontakt osobně na pracovišti nebo telefonicky Po-Pá (7:00 - 17:00 hod.), popř. své písemné nabídky zasílejte na e-mail: dohorakm@keramod.cz, nebo poštou na adresu firmy. Pracoviště: Keramo d - dohorák s.r.o.- pracoviště kroměříž, Hlávkova, č.p. 1879, 767 01 Kroměříž 1. Informace: Michal Dohorák, +420 777 161 278. Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní 17 000 Kč Účetní všeobecní všeobecná účetní - všeobecný účetní. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: pracoviště Kroměříž , - SŠ vzdělání, znalost účetnictví, praxe v oboru 1 rok, znalost práce na PC, nástup možný ihned, - kontakt dohodnout předem telefonicky v době Po-Pá 7.00-15.30 hod., nebo zasílejte písemné žádosti se strukturovaným životopisem na e-mail: info@bm-baumas.cz. Pracoviště: Bm - baumas, spol. s r.o. - provozovna kroměříž, Moravská, č.p. 3010, 767 01 Kroměříž 1. Informace: Klučková, +420 777 627 732,777 627 739.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Daniela Hebnarová, 60 let, ředitelka Domu kultury v Kroměříži

Hebnarová a Holík vyklidili svá místa

Radnice v Kroměříži. Ilustrační foto.

Koalice odkryla karty

AKTUALIZOVÁNO

Setkání s hejtmanem nabídne diskuzi nad regionálními problémy

Debatu nad tématy, která tíží regionální města a obce nabídne třetí ročník akce s názvem Setkání s hejtmanem, jejímž pořadatelem je Deník. Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek bude v úterý dopoledne v hotelu Baltaci ve Zlíně odpovídat na přímé dotazy hostů. S pozvanými osobnostmi se zapojí do diskuze o problémech regionu, jež obyvatelé zvolili ve čtenářské anketě jako nejpalčivější.

Kobra byla opět úspěšná. Kriminalisté rozkryli podvody za stovky milionů korun

Téměř šest set milionů korun daňový únik, desetitisíce stran spisu a pět let usilovné práce kriminalistů. Zlínská daňová Kobra opět uštkla a tentokrát velmi úspěšně.

Vyberte otázky, na které hejtman odpoví

HLASUJTE V ANKETĚ / Několik posledních dnů zbývá do tradiční akce nazvané Setkání s hejtmanem, kterou každoročně pořádá Deník.

Exploze jako záměr, čerti pod parou a Strach mezi anděly: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 7. až 9. prosince 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT