Vzhledem k podobným klimatickým podmínkám se začala rajčata pěstovat i v jižních zemích Evropy. Italové rajská jablka přidávají snad do všech pokrmů,“ připomíná majitel uherskohradišťské restaurace Ristorante - Hotel Maxi, a specialista na gastronomii Claudio Rossi. Dodává, že vzhledem k dalším ingrediencím, které se do jídel přidávají, má každý recept svou specifickou chuť a použití „Nejznámější jsou však různé rajčatové omáčky k těstovinám,“ podotkl Claudio Rossi, který pro tento díl seriálu připravil velmi tradiční recept. Tuto pochutinu občas zařadí i do jídelníčku své restaurace. Pokrm má tradici u ovčáků, obyvatel vesnice Amatrice, kteří za dob římského impéria jezdili do Říma přezimovat, a toto jídlo často připravovali. Avšak tehdy ještě k jeho přípravě nepoužívali rajčata.

Porce pro 4 osoby:
½ kg těstovin
150 g vepřových líček
lžíce olivového oleje
bílé, suché víno
6-7 rajčat
špetka peperončína
100 g nastrouhaného ovčího sýru „pecorino romano“
sůl

Příprava: Na pánev nalijeme olej, do zahřátého oleje vložíme líčka nakrájená na kostičky, peperončíno a opražíme. Mírně zalijeme troškou vína. Poté líčka vyndáme na talířek, a do výpeku vložíme nakrájená rajčata bez semínek a bez slupek. Po 2 až 3 minutách přidáme opět líčka a ještě velmi krátce povaříme. Smícháme s uvařenými těstovinami, a na talíři posypeme sýrem.

Doporučení: Čerstvá rajčata zbavíme snáze slupky, pokud je na chvilku ponoříme do vřelé vody. Čerstvá rajčata lze nahradit i loupanými, z konzervy.

Příště: Slávky po Neapolsku