„Nakoupit by si ho lidé měli v takovém množství, které dokáží v krátké době zkonzumovat. Burčák nelze uchovávat. Už na druhý den bude chutnat jinak," říká v dalším díle Škola burčáku vinař ze Zlechova Břetislav Jakubík.

OHROMNÁ SÍLA

V prvopočátku výroby burčáku je ohromná síla, v jednom gramu kvasinek je dvacet pět miliard kvasných buněk a dochází k násobnému množení. „Zachovat kvasný proces po delší dobu nelze. Tím, že burčák zmrazíme, kvasinky částečně zlikvidujeme. Při určité teplotě totiž přestávají pracovat, sedají ke dnu a částečně umírají," vysvětluje vinař. Vytáhnout burčák z mrazáku 24. prosince sice lze, chutnat jako na podzim, kdy je jeho období, však rozhodně nebude. „Když ho dáme do teplé vody, dá se předpokládat, že se takzvaně rozjede. Už nikdy však nebude tak dobrý, jako byl původně," potvrzuje Břetislav Jakubík.

KOUZLO OKAMŽIKU

V tekutině podle něj zůstanou pachy z odumřelých kvasinek, změní se chuť i barva nápoje. „V žádném případě bych archivaci burčáku nedoporučoval. Podzimní období je burčákové, lidé se na něj těší, je to jakási sláva, kterou bychom si měli užít v ten daný čas," říká vinař.
Kvalitní burčák by podle něj měl chutnat po ovoci. „Po ochutnání má připomínat tóny sladkého ovoce, například přezrálých broskví či melounu. Měl by mít příjemnou kyselinku s tóny citrusů a vyváženou chuť cukru, kyselin a alkoholu," uzavřel vinař.

Ilustrační foto.Zdroj: DENÍK/archiv