Je třeba ale upozornit, že se nejednalo o žádnou seznamku, jak by si někdo mohl myslet. Mezi děti jen přišel rodilý Angličan Steve Watts. Je to zakladatel unikátní metody výuky angličtiny nazvané Wattsenglish. On sám osobně se prý česky teprve učí.

„What's your name? David? Ema?" hádal a ptal se zároveň téměř všech předškoláků ve věkovém rozmezí od tří do sedmi let Watts.

Ti, kteří už otázce kladené poněkolikáté rozuměli, nadšeně prozrazovali hlasitým hláskem jména svých kamarádů. A na znamení krátkodobého přátelství si každý
s Angličanem tleskl rukou 
o tu jeho.

„Steve má dar strhnout děti během prvního zamávání a vyřčení hello," říká k netradičnímu dni, na který byli přizváni také rodiče, ředitel 
a spoluzakladatel Wattsenglish Marek Kadlec.

A o pravdivosti jeho slov opravdu nebylo pochyb. Předškoláci, ač prakticky vůbec nerozuměli, na Angličanovi doslova viseli a jím vyřčené věty opakovali. Zkrátka jej napodobovali. V hlavě jim tak musely bezpochyby uváznout základní fráze či barvy.

„I úplní začátečníci jsou schopni se zapojit do jeho hry. Ačkoliv děti zatím třeba anglicky neumí ani slovo, rozumějí mu z jeho gest, vtipných grimas i stálého opakování slovíček," přibližuje Kadlec.

Během zábavné show se děti vůbec nezastavily: seděly, stály, poskakovaly, naznačovaly létání nebo také ukazovaly své svaly.

„Who has a big strong muscle?" ptal se dětí několikrát za sebou Angličan a sám naznačoval velikánské svaly.

Předškoláci tedy předvedli svou sílu a ti nejsilnější mu potom pomohli nazvednout zdánlivě těžkou, ale zato velkou kostku.

Přímá metoda výuky angličtiny se od češtiny prakticky ničím nelišila. Wattsovi pomáhaly obrázky, barevné míčky či plyšový pták.

„Nás show velice oslovila,
 a proto ji chceme v příštím roce zavést. Toto byla ukázková hodina. Pro nějaké solidní hodnocení musí člověk vidět několik lekcí za sebou, aby věděl, jak na sebe navazují, jak se vyvíjí," zhodnotila ředitelka zlínské školky Jana Moučková.

Spokojeni byli očividně i malí učedníci. Poté, co vyrazili vstříc hrátkám na tamní zahradu, neslo se z ní samé Hello, Bye Bye… (jk)