ATLETIKA

Čertovský běh v Kroměříži vyhrál poprvé v kariéře domácí Tomáš Navrátil

Kroměříž – Domácí Tomáš Navrátil vyhrál 9. ročník Čertovského běhu v Kroměříži. Reprezentant kroměřížského atletického klubu dosáhl v 10kilometrovém obrátkovém závodu, času 33:32. Druhé místo obsadil se ztrátou 5 sekund Petr Kučera (Kesbuk Grymov), bronzový kov bral za čas 34:21 Tomáš Blaha (AK Kroměříž). Zdeněk Doležel z Přerova skončil v čase 36:23 čtvrtý a Tomáš Neradil (Aspot Hulín, 38:06) doběhl pátý.

,,Po mistrovství republiky v krosu jsem trochu víc odpočíval. V posledních čtrnácti dnech jsem se byl pouze minulou sobotu trochu proběhnout,“ přiznal Tomáš Navrátil.

Ten taktiku přizpůsobil vývoji závodu. ,,Na začátku se o tempo staral Tomáš Blaha. Klubový kolega ale po dvou a půl kilometru zpomalil a proto jsme zůstali vpředu už jenom pouze s Petrem Kučerou, který ladil formu na maraton ve španělské Malaze. Na čele jsme oba běželi, jak jsme potřebovali. V závěru jsem však zrychlil tempo. A protože jsem Čertovský běh v Kroměříži ještě nikdy nevyhrál, tak jsem měl o motivaci postarané a zisk zlaté příčky jsem si pohlídal,“ potěšil dobrý výsledek Navrátila.

Atlet z Hané se v prosinci už pozvolna začíná připravovat na další sezonu. ,,Začnu pomalu běhat a chodit do posilovny. Celý prosinec chci ale pojmout volněji. Tréninky si však zpestřím startem v mezinárodním závodu mezi Hodonínem a Skalicí a při Štěpánském běhu v Kyjově,“ plánuje běžec AK Kroměříž Tomáš Navrátil.  

   V závodu žen se regionální běžkyně neprosadily. Mezi něžným pohlavím v sobotu v Kroměříži jednoznačně zvítězila Pavla Závodná (AK Drnovice, 38:52), před o 3 minuty a 47 sekund pomalejší Michaelou Procházkovou z AK Přerov. Třetí příčku obsadila Simona Grulićhová (AK Drnovice, 44:40).    

BASKETBAL

Basketbalisty Kroměříže v Českém poháru vyřadilo béčko Opavy

Kroměříž – Další překvapení už se nekonalo. Druholigoví basketbalisté Slavie Kroměříž v Českém poháru mužů končí. Hanáci ve 3. kole soutěže v domácím prostředí prohráli s aktuálně čtvrtým celkem první ligy béčkem Opavy 81:93.

,,Hosté vedení trenérem Davidem Klapetkem předváděli výborný basketbal. Klíčovou postavou zápasu byl rozehrávač Lukáš Bukovjan, který svojí rychlostí dělal naší obraně problémy. My jsme s favoritem v první čtvrtině drželi krok. Od poloviny zápasu byla ale rezerva Opavy lepší. Severomoravanům se dařila střelba. Spoustu košů také dali po povedených nájezdech. My jsme se rovněž pokoušeli o střelbu. Ovšem spoustu výhodných pokusů se nám nepodařilo proměnit. Hostujícímu týmu jsme vzdorovali. Opavské družstvo ale utkání zaslouženě vyhrálo,“ uznal předseda kroměřížského basketbalového klubu Karel Fleischmann.   

   SLAVIA KROMĚŘÍŽ – BK OPAVA B 81:93 (22:25, 39:54, 69:77)

   Body Kroměříže: Šindler 26, Michalčík 17, Legát 8, Pobořil 8, Kalousek 7, Křůmal 7, Kadlec 6, Bisaha 2.  

FUTSAL

Vítězná šňůra Zlína skončila. Reprezentantům Baťovy univerzity se proti Jeseníku nepovedl první poločas. 

Zlín – Druholigovým futsalistům Zlína se v 11. kole soutěže nedařilo. Reprezentanti Baťovy univerzity v neděli v domácí hale prohráli s Jeseníkem 3:5. Domácím tak skončila šňůra čtyř vyhraných zápasů.

Severomoravanům se povedl začátek duelu. Už  ve 3. minutě je poslal do vedení Kadlec. V 19. minutě si Jeseník po dalších trefách Bajze a Schneidera vypracoval tříbrankový náskok.

Zlínu se ovšem vydařil nástup do druhého poločasu. Mezi 25. a 28. minutou postupně skórovali Konečník, Torma a Žáček, kteří se postarali o srovnání stavu na 3:3. Ve dvaatřicáté minutě ale vstřelil čtvrtý gól hostů Vavrač. Ti pak až do konce střetnutí hráli dobře takticky a díky tomu výhru v krajském městě uhájili. Jejich tříbodový zisk navíc pojistil dvě sekundy před koncem utkání při power play Macura.

 ,,O osudu zápasu se rozhodlo už v prvním poločase. Klíčová byla i větší produktivita Severomoravanů v koncovce. My jsme byli v prvním dějství pomalí, nedařila se nám souhra. Navíc jsme neproměňovali šance. Ve druhé půli jsme však zvýšili bojovnost a podařilo se nám vyrovnat na 3:3. Poté jsme se dokonce mohli dostat do vedení. Slibné příležitosti měli Žáček, Konečník, Křepelka a Lendler. Žádná z nich však brankou neskončila. Naopak Jeseník po chybě v naší rozehrávce dal čtvrtý gól a silný soupeř už si výhru vzít nenechal,“ konstatoval vedoucí zlínského mužstva Pavel Krajča starší.            

Výsledek 11. kola:

VŠSK FUTSAL ZLÍN – AC GAMASPOL JESENÍK 3:5 (0:3)

Branky Zlína: Konečník, Torma, Žáček.  

Sestava: Vitásek – Žáček, Juhás, Křepelka, Konečník, Foral, Kašík, Lendler, Torma, Tomaštík.           

FUTSAL

Jakubovi Kašíkovi by se líbilo, kdyby si Zlín na začátku utkání s týmem z Dolní Loučky vypracoval dostatečný brankový náskok

 Zlín – Poslední domácí letošní druholigový zápas odehrají v sobotu futsalisté Zlína. Ve sportovní hale Datart ve 12. kole soutěže přivítají tým z Dolní Loučky. Utkání začíná ve 20 hodin.

,,Poslední souboj s celkem Dolní Loučky jsme na konci září vyhráli 8:5. Ovšem po poločase byl stav 1:1. Teprve až ve druhé půli se nám na půdě mužstva z konce tabulky začalo střelecky dařit. Proto věřím, že se v koncovce prosadíme i v domácím střetnutí,“ plánuje zlínský obránce Jakub Kašík.

Tomu by se líbilo, kdyby si jeho kolektiv už na začátku zápasu vypracoval dostatečný gólový náskok.

,,Pokud se nám bude dařit proměňovat šance a budeme důslední v obraně, tak v duelu uspějeme. Také nesmíme dělat individuální chyby,“ uvědomuje poctivý bek vysokoškoláků ze Zlína, kudy vede cesta k výhře.

 Domácí, kterým v duelu bude chybět brankářská jednička Roman Vitásek, partii s nevyzpytatelným soupeřem nepodcení. Svým příznivcům se chystají předvádět pohledný futsal.

,,Hostům se sice zatím v letošní sezoně příliš nedaří. Nedávno v polovině listopadu však překvapivě porazili třetí mužstvo soutěže Žabinské Vlky z Brna 11:2. Takže tým s kanonýrem Vlastimilem Ryšavým určitě má útočnou sílu,“ nabádá svoje spoluhráče k obezřetnosti jeden z nejproduktivnějších hráčů druholigového futsalového Zlína Jakub Kašík           

 MALÁ KOPANÁ

Prvenství v turnaji v malé kopané ve Francově Lhotě obhajují Rafani ze Vsetína

Francova Lhota – Ve Francově Lhotě se v sobotu koná 5. ročník turnaje v malé kopané Femo Cup. V místní tělocvičně se představí 12 mužstev. Hrát se nejprve bude skupinovým systémem. Nejlepší týmy z každé skupiny postoupí do vyřazovacích zápasů. Prezentace začíná v 8 hodin. Startovné je 1200 Kč. Výkop prvního utkání je na programu v 9 hodin. Rozhodující souboje budou k vidění mezi 14. a 17. hodinou. Všechny zápasy se budou hrát s brankářem a čtyřmi hráči v poli. Na soupisce může být libovolný fotbalistů. Prvenství obhajuje mužstvo Rafanů ze Vsetína. Informace o turnaji podá František Brlica na telefonu 732 741 617.

ŠACHY

V sobotu se bude v Horní Lhotě hrát Vánoční šachový turnaj

Horní Lhota – Šachový oddíl v Horní Lhotě v sobotu pořádá už 31. ročník Vánočního turnaje. Vypsány jsou soutěže pro dospělé a děti. Turnaj se bude hrát v místním hostinci. Prezentace probíhá mezi 13. a 13.50 hodinou. První partie začnou ve 14 hodin. Startovné je 50 Kč. Každý hráč obdrží věcnou cenu. Ti nejlepší získají další odměny.

,,Hrací tempo je 2 x 7 minut. Hrát se bude systémem každý s každým,“ prozradil jeden z pořadatelů Jiří Goša, který očekává, že si turnaj zahraje kolem 15 šachistů. 

Vítězství v tradičním Vánočním turnaji v Horní Lhotě obhajuje Lubomír Žáček.