ATLETIKA

 Jiří Klement vybojoval stříbrnou příčku. Silvie Pavlíčková si zlepšila osobní půlmaratonský rekord

 Region – Tři medailové pozice vybojovali reprezentanti Zlínského kraje v 10. ročníku Oseckého půlmaratonu. V podniku, který byl v Oseku nad Bečvou Memoriálem Miroslava Čmocha, obsadil časem 1:18:36 Jiří Klement z Kroměříže (Dressme.cz) druhé místo, Jakub Janíček z AC Uherské Hradiště bral za čas 1:18:47 bronzovou pozici. Petr Veselský (Aspot Hulín) skončil sedmý (1:21:07). Zvítězil Václav Bitala z AK Emila Zátopka Kopřivnice (1:15:38).

    ,,V chladném počasí a silném větru byl Bitala od začátku suverénní. Já jsem se pohyboval v následné pětičlenné skupince. Ta se v průběhu desátého kilometru postupně rozpadla. Pět kilometrů před cílem bylo jasné, že si to s Janíčkem a Kučerou rozdáme o druhé místo. Na druhou příčku jsem se pak probojoval na devatenáctém kilometru,“ upozornil na rozhodující momenty Jiří Klement.

    ,,Na trati mi ovšem hodně pomohl Petr Kučera, který se mnou vzorně spolupracoval,“ děkoval kamarádovi z grymovského týmu Kesbuk Klement. Pro něho byl závod v Oseku přípravou před květnovým startem triatlonové sezony.    

   V ženách se na Přerovsku dařilo Silvii Pavlíčkové z Aspotu Hulín, jež brala za čas 1:33:48 třetí příčku. Vyhrála Klára Milvaldová (AC Moravská Slávia Brno, 1:31:53), před Janou Matějíkovou z TJ Liga 100 Olomouc (1:32:06).

   ,,Osecký půlmaraton jsem běžela poprvé a vzhledem k podmínkám jsem na dobrý výsledek ani nepomýšlela,“ přiznala Silvie Pavlíčková.

   Té se však v závodu rozloženém do dvou okruhů podél Bečvy na cyklostezce směrem do Lipníku nad Bečvou a zpět dařilo. ,,Po větru se běželo svižně. Po obrátce proti větru to bylo naopak hodně náročné. Přesto se mi v Oseku podařilo o dvě minuty zlepšit osobní půlmaratonský rekord,“ pochvalovala si reprezentantka hulínského Aspotu.

 BASKETBAL

 Valašské Meziříčí po skalpu Podolí postoupilo do semifinále druhé ligy

 Valašské Meziříčí – Basketbalisté Valašského Meziříčí vybojovali postup do semifinále druhé ligy. Ve čtvrtfinále hraném na dva zápasy vyřadili kolektiv Renocar Podolí. V sérii o postup do finále se valašskomeziříčský tým utká se Žďárem na d Sázavou. První zápas se odehraje v sobotu 14. dubna od 17 hodin na Valašku, druhý duel je na programu následující neděli v 10 hodin na Vysočině.

   První čtvrtfinálové utkání Valaši na domácí palubovce nad Jihomoravany vyhráli 62:45. ,,V tomto souboji jsme podali velmi dobrý výkon v obraně a hostům se nedařila střelba z dálky. Hodně nám také pomohlo, že se po zranění do družstva vrátil pivot Janík,“ našel podstatu úspěšného výsledku trenér vítězného celku Petr Nachtmann.   

   V odvetě v Podolí valašskomeziříčský kolektiv prohrál 67:75. ,,Ve druhém duelu jsme se soustředili na ubránění sedmnáctibodového náskoku z prvního zápasu. To se nám i bez rozehrávače Štencla, křídla Svobody a pivota Brychty podařilo. V oslabené sestavě jsme taktiku postavili na důsledném bránění a rychlých protiútocích. Dokonce jsme ještě na začátku čtvrté čtvrtiny vedli jednobodovým rozdílem,“ radoval se z postupu kouč Nachtmann.           

   Výsledky čtvrtfinále play off (na 2 zápasy):

   1. ZÁPAS: VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – RENOCAR PODOLÍ 62:45 (19:15, 34:27, 45:34)

Body Valašského Meziříčí: Janík 24, Kašpar 10, Stodůlka 9, Palyza 6, Kročil 5, Bezděk 4, Martin Odstrčilík 2, Brychta 2.  

   RENOCAR PODOLÍ – VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ 75:67 (21:14, 35:39, 52:53)

   Body Valašského Meziříčí: Kročil 18, Janík 15, Stodůlka 10, Kašpar 7, Palyza 6, Bezděk 6, Martin Odstrčilík 5.           

 CYKLISTIKA

 V Morkovicích v sobotu startuje ve Zlínském kraji bikerová sezona.  

Morkovice – V sobotu v Morkovicích začíná nová sezona horských kol ve Zlínském kraji. Na Hané se pojede 7. ročník závodu Morkovské bajk. Start hlavního 46 kilometrů dlouhého podniku je ve 13 hodin před místním městským úřadem. Cíl je na stejném místě. Bikery na Kroměřížsku nejprve čeká osmikilometrový zaváděcí okruh a poté dva devatenáctikilometrové okruhy. Vše s celkovým převýšením 1150 metrů.

Pořadatelé vypsali šest mužských a dvě ženské kategorie. Na Hané připravili také 27kilometrový závod. Ten má převýšení 600 metrů.

 Od 9 hodin mají možnost v devíti kategoriích na zkrácených tratích poměřit síly také děti od 2 let a mládež do 12 let. Pro ně jsou v Morkovicích připravené tratě od 100 metrů do 7,5 kilometru.

V úvodním měření sil na začátku bikerové sezony 2018 se očekává účast kolem 300 vyznavačů horských kol.

Vítězství v Morkovském bajku v roce 2017 mezi muži vybojoval Ondřej Fojtík z klubu FORCE KCK Cykloteam Zlín (1:35:48). V ženách získala prvenství Tereza Němcová z formace Symbio+BMC (1:52:47). 

HOKEJ

Extraligovým starším dorostencům Zlína ukončila sezonu Plzeň 

Zlín – Důstojným způsobem zakončili sezonu extraligoví hokejoví starší dorostenci Zlína, kteří v osmifinále play-off elitní české soutěže vzdorovali Plzni.

První duel na západočeském ledě zlínský tým prohrál 5:8. ,,Ztratili jsme dobře rozehraný zápas. Do utkání jsme totiž měli výborný nástup a ve 14. minutě jsme po gólech Kristka, Sebery a Podešvy vedli 3:0. Potom jsme ale začali dělat chyby. Domácí měli také štěstí. Dvě branky jsme inkasovali po odrazu od brusle,“ mrzela ztráta hostujícího trenéra Zdeňka Sedláka.

Ve druhém souboji se berani museli v Plzni smířit s prohrou 2:8. ,,Druhé střetnutí jme naopak začali špatně a po první třetině jsme nabrali čtyřgólovou ztrátu. Ta už se ve zbytku utkání proti pozorně hrajícímu domácímu celku těžko doháněla,“ uznal Sedlák.

 Třetí partii Zlín vyhrál 4:2. ,,O osudu tohoto zápasu se rozhodlo až v úplném závěru. Nejprve v 58. minutě Dobiáš ranou od modré čáry vyrovnal na 2:2 a čtyřiapadesát sekund před koncem Světlík po dorážce vstřelil náš třetí gól. A za dalších 34 sekund vsítil Matyáš Hamrlík při plzeňské power play ještě čtvrtou branku,“ radoval se zlínský trenér.

 Čtvrtý duel ševci prohráli 2:3. ,,Toto utkání a vlastně celou sérii ovlivnily dvě využité přesilovky Plzně v první třetině. Nám se ve dvaapadesáté minutě podařilo ještě upravit stav na 2:3, ale vyrovnávací branky už jsme se nedočkali,“ konstatoval kouč Zlína Sedlák.  

Ten, přestože jeho svěřenci do čtvrtfinále nepostoupili, svoje mužstvo za přístup k osmifinálovým duelům pochválil. ,,Měli jsme skvělou partu, která hrála srdcem,“ potěšilo zlínského trenéra.        

Výsledky osmifinále play off (na 3 výhry):

1. ZÁPAS: ŠKODA PLZEŇ – AUKRO BERANI ZLÍN 8:5 (2:3, 1:1, 5:1)

Branky Zlína: Sebera 2, Kristek, Podešva, Luža.

2. ZÁPAS: ŠKODA PLZEŇ – AUKRO BERANI ZLÍN 8:2 (4:0, 2:1, 2:1)

Branky Zlína: Jaroněk, Suhrada.

3. ZÁPAS: AUKRO BERANI ZLÍN – ŠKODA PLZEŇ 4:2 (1:1, 0:1, 3:0)

Branky Zlína: Kozubík, Dobiáš, Světlík, Hamrlík.

4. ZÁPAS: AUKRO BERANI ZLÍN – ŠKODA PLZEŇ 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)

Branky Zlína: Sebera, Pavlas.

Sestava: Kubík, Kořének – Karel Holík, Suhrada, Matyáš Hamrlík, Jaroněk, Talafa, Janošek, Pavlas – Sebera, Podešva, Dvořáček, Pröschl, Weintritt, Světlík, Lekeš, Luža, Robert Sedláček, Dobiáš, Fajkus, Kristek, Kozubík. 

PLAVÁNÍ

O víkendu se koná 2. ročník Zlínské plavecké šestihodinovky 

Zlín – V sobotu se koná 2. ročník Plavecké šestihodinovky Sri Chinmoye Zlín. V šestadvacetistupňovém padesátimetrovém bazénu v Hradské ulici se bude závodit v sobotu i neděli. V sobotu si od 10 do 16 hodin zazávodí štafety, v neděli od 9 do 15 hodin poměří síly jednotlivci. Pro štafety, bez ohledu na počet členů, pořadatelé vypsali pro muže i ženy po dvou kategoriích. A to do 18 let a nad 18 let. Bojovat bude i štafeta mix. Pro jednotlivce jsou rovněž vypsány kategorie pro muže i ženy. A to 18 – 24 let, 25 – 44 let, 45 – 64 let a nad 65 let.

Vítězství v mužích v loňském premiérovém ročníku vybojovali David Teslík (PK Havířov), který za šest hodin uplaval 20,1 kilometru. V ženách brala prvenství Slovenka Nicole Topitzerová (Nereus Žilina), jež se blýskla ještě lepším výkonem 20,6 kilometru.