Němkám se to senzačně povedlo, tak proč to taky nezkusit. České házenkářky jdou po úvodní porážce s Rumunskem na favorizované Norky. Souboj severského obra s podceňovaným týmem startuje v Brest aréně v pondělí ve 21 hodin.

Češky si uvědomují vážnost situace, ale favorita se nebojí. „Atmosféra není špatná. Na zápas se nachystáme. Holky vědí, že můžeme hrát lépe,“ uvedl trenér Jan Bašný.

Po nejlepší hráče světa, rumunské střelkyni Neaguovou, se ženský národní tým postaví další evropským hvězdám. „Pozor si musíme dát na všechno. Nezdá se to, ale Norky hrají strašně rychle. Vždycky jsou ve správnou chvíli na správném místě,“ upozorňuje Bašný. „Není tam žádná improvizace. Všechno je předem jasně určené, domluvené, nachystané,“ přidává.

Rychlá a přesná strojová hra v minulosti dokázala rozebrat všechny protivníky, proti Německu ale až tolik nefungovala. „Nesmíme ztrácet míče, abychom inkasovali góly z trháků,“ ví Bašný.

Česká kapitánka Iveta Luzumová (na snímku v bílém) skórovala proti Rumunsku pětkrát.
Prázdná brána, střela a vedle… Mohla jsem chvilku počkat, ví Luzumová

Že Norkám schází klíčová hráčka a opora maďarského Györu, Nora Mørková neřeší. I bez nejlepší střelkyně olympiády a loňského světového šampionátu jsou Seveřanky nebezpečné. „Každá kombinace má nějakou variantu a je připravená na každou hráčku zvlášť. Proti Německu to měly rozložené jinak, hrály více přes levé spojky. Je to takové sporné,“ myslí si Bašný.

Podle něj nejsou Norky slabší. Spíše se evropská špička vyrovnala. „Norky i domácí Francouzsky byly před turnajem pasovány na největší favoritky na celkové vítězství. Teď je možné, že šampionát si podmaní někdo úplně jiný,“ přemítá. „První zápas ale zase až tolik neříká,“ připomíná Bašný. „Každopádně když prohrají s námi, pojedou domů, což asi nechtějí,“ dodává s úsměvem.

Ani české házenkářky už ale postup nemají ve vlastních rukou. Pokud v prvním pondělním zápase Němky porazí Rumunky a Češky nezvládnou souboj s Norkami, mohou se balit už po druhém vystoupení na šampionátu. Jestliže ale Neagu a spol. soupeřky přetlačí, Bašného výběr bude bojovat o postup ze skupiny až do konce. A klidně si může dovolit ještě jednou prohrát.

„Na předcházejících šampionátech jsme vždycky první důležitý zápas vyhrály. Teď je to rozehrané jinak. Jestli ale chceme postoupit, musíme porazit správný tým. O to bude cennější, kdy vyřadíme Norky v prvním kole. To by byla sranda. Asi by se divily,“ usmívá se Bašný.

Zkušený trenér nekalkuluje. Brzké vyřazení si nepřipouští, pod tlakem se necítí. „Samozřejmě výsledek zápasu Rumunsko-Německo znát budeme. Nejde se od toho odprostit. Víme, že pokud Němky vyhrají, musíme zvítězit. Podle mě ale zvítězí Rumunky,“ přeje si.

Vyloučená česká házenkářka Kamila Kordovská prožívala zbytek utkání s Rumunskem velmi emotivně.
Kordovská červenou kartu oplakala. Dostala pokyn, tvrdí křídelnice Malá