„Super závod. Jelo se rychle a s Jaromírem jsme se přetahovali o vteřinky. Oba jsme se sice nevyvarovali drobných chybiček a na chvíli se ocitli i mimo trať. Naštěstí ale neutrpěla technika a mohli jsme oba pokračovat v pěkně rozjetém závodě," oddechl si zádveřický pilot a pravidelný účastník seriálu ME, který pro něj i v následující sezoně zůstává prioritou. Současně ale přiznal, že s vozem WRC jej ještě budeme moci spatřit ve vybraných sprintových závodech. „Lancer je opravdu špičkové auto stejně jako tým, který jej připravuje. Rádi se proto s tímto vozem svezeme i v následující sezoně, minimálně na domácí Kopné a opět ve Vsetíně," slíbil Tlusťák.

VIDEO Hodnocení Jaromíra Tomaštíka a Romana Odložilíka v cíli soutěže

VIDEO Miroslav Jakeš a Jan Jelínek v cíli soutěže

Ten se od první rychlostní zkoušky přetahoval o vedení s domácím Jaromírem Tomaštíkem, kterému se podařilo opanovat zbývající tři rychlostní testy a nakonec dosáhl na historicky nejlepší umístění ve své kariéře. „Pro nás to byl opravdu parádní závod. S Tondou jsme si nádherně zazávodili a nebýt dvou jezdeckých chyb, určitě bychom na tom mohli být ještě lépe. Jinak ale se závodem panuje naprostá spokojenost," usmíval se v cíli domácí Jaromír Tomaštík vodící po tratích další špičkový speciál Subaru Impreza WRC, jenž se po včerejším životním výsledku rozhodl ukončit aktivní kariéru. „S rallye ale úplně nepraštím. Pouze mi pracovní povinnosti dovolí odjet jen pár vybraných závodů," upřesnil.

Bronzovou příčkou ve Vsetíně si zajistil titul sprinterského vicemistra Roman Odložilík. Již čtvrtý v řadě! „Mistrovský titul je pro nás snad zakletý," smál se na cílové rampě kroměřížský pilot. „Soutěž to byla opět moc pěkná, na náročných tratích, ostatně jako každý rok. Díky parádnímu počasí si ji jistě užili i diváci. V cíli jsme třetí za vozy WRC, jak jsme před startem i očekávali, takže v týmu panuje spokojenost," konstatoval vicemistr.

Sice si v cíli pověsil na krk bramborovou medaili, ovšem s výsledkem byl maximálně spokojený i další domácí pilot Miroslav Jakeš. Ten podobně jako zlínský Jan Jelínek usedl ve Vsetíně premiérově do vozu Škoda Fabia S2000 a hned z toho bylo umístění těsně za stupni vítězů. „Naším hlavním cílem bylo dovézt vůz v pořádku až do cíle, což se nám podařilo. Nebýt drobných chyb v prostřední sekci, mohli jsme teoreticky pomýšlet i na třetí místo. Roman jel ovšem skvěle stejně jako kluci na vozech WRC, takže i se čtvrtým místem musíme být spokojeni," přiznal Jakeš. Ve Vsetíně nestartoval již před závodem jistý vítěz seriálu Tomáš Kostka.

Výsledky: 1. Tlusťák – Tomeček (Mitsubishi Lancer WRC) 37:23.4, 2. Tomaštík – Vrečka (Subaru Impreza WRC) +11.0, 3. Odložilík – Tureček +43.8, 4. Jakeš – Norek (oba Škoda Fabia S2000) +51.9, 5. Sýkora – Houšť (Mitsubishi Lancer Evo IX R4) +1:03.3, 6. Plíhal – Stross (Škoda Octavia WRC) +1:35.2, 7. Jelínek – Machů (Škoda Fabia S2000) +1:39.3, 8. Koči – Zámečník +1:42.9, 9. Březík – Omelka +1:45.1, 10. Hudec – Picka (všichni Mitsubishi Lancer Evo IX) +1:51.1.

Autor: Jiří Hejtmánek