Trasa vede směrem na Klapinov, Tesák, Košovy, Troják a Ondřejovsko. Cíl pořadatelé situovali do prostoru areálu SK Rusava poblíž fotbalového hřiště. ,,Mezi nejzajímavější místa na trati patří brod pod Třemi kameny s následným prudkým výjezdem a lesní úsek na Trojáku," upozornil jeden z hlavních pořadatelů Miroslav Ševčák.

Vypsáno je celkem devět kategorií pro juniory, muže i ženy. Zazávodit si mohou rovněž tandemy. Navíc po loňských dobrých zkušenostech se i letos v okolí Rusavy pojede zkrácený pětatřicetiki­lometrový závod. Ten od místní školy odstartuje ve 12 hodin.

,,Pro nejlepší bikery je připraveno jedno velké překvapení. Kromě hodnotných cen dostanou místo pohárů zajímavou upomínku ze dřeva. Víc ovšem neprozradím," tají a zároveň motivuje Ševčák.

Loni v bikemaratonu na Rusavě přijelo v hlavním závodu do cíle 933 vyznavačů horských kol. Podnik dlouhý 35 kilometrů dokončilo 235 jezdců.

,,Letos je propustnost trasy hlavního závodu 1000 bikerů. Další stovky se ale mohou přihlásit do pětatřicetiki­lometrové Rusavské padesátky. Prezentace ovšem končí v sobotu v 10 hodin," neustále vybízí k možnosti zasportovat si pořadatelé z Rusavy.

Ševčák se svým týmem připravil i bohatý doprovodný program.

,,V cílovém prostoru bude spousta stánků s cyklo tematikou. V závodnické tombole je možné vyhrát horské kolo nebo také poukaz na vyhlídkový let vrtulníkem. Pro děti máme nachystaný skákací hrad. Večer všechno na našem koupališti od 20 hodin zakončí diskotéka a taneční zábava se skupinou Kosovci. Bohaté občerstvení je všude samozřejmostí," láká k návštěvě hlavní organizátor podniku horských kol na Rusavě.

Vítězství v hlavním závodě roce 2013 mezi muži vybojoval člen stáje Force KCK Cykloteam Zlín Jiří Hradil, jemuž v cíli naměřili čas 1:46,39, v ženách byla nejrychlejší Irena Berková ze zlínského klubu Amanity Extrem Sport (2:04,54).

,,Hradil patří k hlavním aspirantům na prvenství i letos. Jeho největším soupeřem by mohl být morkovický Pavel Žák. Mezi ženami má naději vystoupit nejvýše na bednu Martina Novotná z pořádajícího TÜV SÜD Rusava Bike Team," tipuje závěrem letošní vítěze Miroslav Ševčák. ⋌(hot)