„Máme z obhajoby neskutečnou radost. Začali jsme sbírat vítězství a zkusíme v tom pokračovat," zhodnotil tělocvikář Vítězslav Tesařík ze ZŠ Oskol Kroměříž a jeho kolega Jiří Morev připomněl, že OVOV je všestranný a není zaměřený na jednu disciplínu. „Má komplexní záběr, který by u dětí měl být nejdůležitější," upozorňuje.

Sedmý ročník soutěže vyvrcholil tentokrát o minulém víkendu v Brně na stadionech VUT. Evropský týden sportu tam odstartovalo téměř 700 dětí z Česka, Německa, Polska i Maďarska.

„Neobešli bychom se také bez policistů a vojáků, kteří nám s organizací finále pomáhají. Ale bez učitelů, kteří vedou děti ke sportu a jsou jim vzorem, by to nešlo vůbec. Já dodneška vzpomínám na svoje tělocvikáře," poznamenala Šárka Kašpárková, mistryně světa v trojskoku a jedna z organizátorek soutěže, kterou založili olympijští vítězové v desetiboji Robert Změlík a Roman Šebrle.

Bronzová olympijská medailistka patří ke sportovním hvězdám, s nimiž se v průběhu dvou finálových dnů mohli školáci setkat – a to nejen při autogramiádách.

Republikové finále například zahájila světová rekordmanka na osmistovce Jarmila Kratochvílová a děti během jejich zápolení i nadále provázeli úspěšní sportovci všech generací – od současných olympioniků přes olympijského šampiona Jiřího Dalera z Tokia 1964 až po Věru Růžičkovou, olympijskou vítězku v gymnastice z Londýna 1948.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU