Kdo by si myslel, že při pořádání rallyového klání velké množství sněhu znamená komplikace, je na omylu. „Pro nás čím více sněhu, tím lépe. Vše je bezpečnější. Po proplužení tras totiž vznikají sněhové bariéry, a ty auta v případě chyby udrží v korytu, případně padnou do měkkého,“ směje se dlouholetý šéf a duše populárního závodu, který i tak pošle do „zbraně“ na sto padesát zkušených pořadatelů. „Zájem i o tuto formu spolupráce je stále velký,“ potěšilo jej.

Stejně jako v předchozích letech, i nyní se klání coby Memoriál Josefa Sláčika odehraje od sobotního rána v okolí Vizovic. Start je naplánován na 8. hodinu před místní sokolovnou. „Jako každoročně, i nyní jsme se postarali o několik změn,“ pousmál se tajemník a z itineráře vyplývá, že na jezdce čeká 120 kilometrů dlouhá soutěž, kterou vyplní hned osm slalomových zkoušek (o dvě více než loni) na čtyřech úsecích o celkové délce 30 kilometrů.

„Zkouška Barák, která je vlajkovou lodí závodu, zůstává. V případě Zádveřic jsme i kvůli čím dál složitějšímu získávání povolení od vlastníků pozemků pozměnili start. Staronovými úseky jsou Lípa, která se vrací po asi pěti letech, po dlouhých dvanácti pak Čamínka, což je úsek od sokolovny k ovčírně a zpět,“ v kostce upřesnil nástrahy, které na jezdce čekají.

Ty i díky ideálním zimním podmínkám po letech klesajícího zájmu, do čehož promluvila i bezpečnostní opatření v podobě omezení obsahu a výkonu motorů soutěžních vozů, opět rostou. Časy, kdy odmítali třetinu zájemců, jsou ale už asi pryč. „Každopádně křivka zájmu opět roste, na startu bude opět asi patnáct nováčků. Naplněna je maximální propustnost tratě, což je 110 posádek a předjezdci. Další patnáctka je aktuálně v roli čekatelů, náhradníků,“ pousmál se Cekota, jemuž se mezi desítku předjezdců podařilo získat několik známých osobností.

„Nechceme z toho dělat malý mistrák, vyloženě nikoho nelovíme. I tak se můžeme pochlubit, že k vidění budou taková jména, jako je Martin Březík či Antonín Tlusťák,“ upřesnil, jenž po dlouhých 17 letech oficiálně předal ředitelské žezlo mladším – synovi zakladatele soutěže Luboru Sláčikovi. „Od malička jej otec vodil s sebou, sázka na něj byla logická volba. I přesto dál zůstávám v ředitelství soutěže, a dokud to půjde, rád pomohu. Práce s organizací totiž neustále narůstá,“ potvrdil.

Prvenství v sobotu přijedou obhajovat bratři Vlčkové. „Vyjedou se startovním číslem 21. Ale jejich role nebude snadná. Na trati budou panovat zcela jiné podmínky. Favoritů je několik, mám pár svých tipů. Čeká nás po letech na sněhu hodně zajímavá soutěž,“ těší se a láká fanoušky Antonín Cekota.