Poprvé v historii se v městské sportovní hale představila pouze mládež a naděje do třiadvaceti let.

„Je to pro nás zlomový ročník,“ přiznává vedoucí projektu a známý atletický trenér Aleš Prudký.

„Pokud jsme chtěli mítink udržet při životě, nic jiného než změnit podmínky nám ani nezbylo. Jinak bychom totiž museli skončit,“ ví dobře.

Proto se otrokovičtí organizátoři letos obešli bez dospělých reprezentantů a známých tváří.

„Chceme pomoct české atletice v tom, že uděláme mítink pro mládežnické kategorie, které jinak závodí pouze na krajských a celostátních mistrovstvích,“ vysvětluje.

Miloslav Regner.
Sedmdesátník Miloslav Regner se do důchodu nechystá. Naopak, bude opět závodit

„Samozřejmě je to pro všechny úplná novinka a má to svoje porodní bolesti,“ přidává.

Mladí sportovci závodili nejen ve výšce a dálce, ale také trojskoku a skoku o tyči. Divákům se představili chlapci a dívky z atletické přípravky či všechny žákovské kategorie. Mezinárodního klání se zúčastnili také dorostenci, junioři a hlavně muži či ženy do dvaadvaceti let.

Souboje s českými závodníky zpestřili svoji účastí zástupci z Polska, Slovenska, Maďarska či Ukrajiny.

„Obeslali jsme veškeré evropské atletické federace a nakonec se nám podařilo sem dostat naděje z nejbližších států Visegrádské čtyřky a Ukrajiny, které k nám jezdí už tradičně,“ říká Prudký.

Dopolední program se nesl pod nadvládou atletů z Uherského Hradiště. Členové Slovácké Slavie potvrdili svoji výkonnost a s přehledem dominovali většině disciplín i kategorií. Vítězství si zapsali Ema Vlachynská, Markéta Prášilová, Jessica Ondrigová, Ladislav Jakub Janča, Jan Dvouletý či Jakub Kunt.

„Mně se zdá, že to tady tak většinou bývá. Chvílemi to vypadá jako naše klubové přebory,“ vtipkoval Wiliam Hřib, který po dramatickém souboji ovládl sprint starších žáků, když ve finále porazil čtyři oddílové parťáky a jednoho soupeře ze Zlína.

„Byl to celkem dobrý závod. Z mé strany to nebylo úplně nejrychlejší, ale dalo se to,“ usmíval se v cíli patnáctiletý vítěz.

Hřib bral medaile i v dalších disciplinách. Ve výšce skončil po boji druhý, v dálce zase obsadil třetí příčku.

„Závodilo se mi dobře. Panovala tady hezká atmosféra,“ pochvaloval si.

Ilustrační foto.
Kam za sportem? Na hokej, florbal, kopanou i hokejbal

S konkurencí si poradila také Natálie Novotná. Čtrnáctiletá naděje Slovácké Slavie Uherské Hradiště zvítězila mezi staršími žákyněmi ve skoku vysokém, když jako jediná zdolala laťku ve výšce 157 centimetrů. V dálce za výkon 4,91 metru brala stříbro.

„Atletice se věnuji čtvrtým rokem. Mojí hlavní disciplínou je výška, ale od loňského května skáču také o tyči,“ uvedla trojnásobná medailistka z letošního halového mistrovství Moravy.

Pořadatelům udělal radost hlavně Marek Kunčar, který vyhrál sprint i dálku. Před vlastním publikem uspěla i dálkařka Klára Andrýsková a trojskokani Tomáš Janeček s Lukášem Budíkem.

Zasloužený potlesk si rovněž vyslechl Slovák Rastislav Jelínek. Trojnásobný mistr Evropy z roku 2018 a držitel světového rekordu v běhu na sto metrů neslyšících skončil třetí ve skoku dalekém.