Druhé místo obsadil Josef Barot, který byl v cíli o 1 minutu a 25 sekund pomalejší. Bronzovou příčku vybojoval v čase 1:57:59 Roman Pavlíček, Patrik Bartík (1:58:47) byl čtvrtý, Jaroslav Kopřiva (2:02:30) doběhl pátý.

,,Morkovský podzimní běh byl mým posledním plánovaným závodem v letošní sezoně. Proto jsem si vybral delší trasu,“ přiznal Jakub Janda.

,,Páteční sněhová nadílka ovšem udělala ze závodu regulérní zimní běh. Nikomu to ale nevadilo,“ upozornil dále Janda.

Ten hned po startu běžel na čele s Josefem Barotem.

,,Běželo se mi velmi dobře. Protože byl závod dost dlouhý, tak jsem s Barotem vpředu běžel až do 18. kilometru. V tomto úseku jsem v jednom stoupání trochu zrychlil a na první příčce jsem si vytvořil menší náskok. Ten jsem pak udržel až do cíle,“ radoval se z povedeného výsledku vytrvalec z Prusinovic.

V Morkovicích se mu líbilo.

,,Závod byl velmi dobře organizovaný. Trasa byla perfektně značená. Po závodě jsem si pochutnal i na dobrém občerstvení,“ chválil pořadatele Jakub Janda.

Vítěz na Hané si nyní naordinoval kratší odpočinkové období. Pozvolnou přípravu na další sezonu zahájí v první polovině prosince.

Na pětadvacetikilometrové trati si zazávodily také dvě ženy. Rychlejší byla Martina Doleželová ze Sazovic, jež se prezentovala časem 2:15:32. Gabriela Bajteková zaběhla čas 2:38:52.

V Morkovicích se konal také 10 kilometrů dlouhý závod. V něm vybojoval suverénní první místo Tomáš Navrátil (AK Kroměříž, 38:46). Na stříbrné pozici skončil se ztrátou 5 minut a 9 sekund Jiří Stýskalík, bronz bral za čas 46:14 Jan Hájek. Martin Kříčka (47:45) obsadil čtvrté místo, pátý byl Marek Krejčíř (48:12).

,,Po čtvrtečním závodu v Přerově jsem se v sobotu v Morkovicích rozhodl pro 10 kilometrovou trať. V Morkovském podzimním běhu jsem si chtěl zazávodit a také se setkat s kamarády pořadateli. Bohužel na desetikilometrové trase jsem neměl výkonnostně rovného soupeře a tak jsem celý závod běžel osamoceně. Možná jsem přece jenom mohl zkusit postavit se na start 25 kilometrů dlouhého závodu, kde se sešla kvalitní konkurence,“ mírně v cíli zalitoval Tomáš Navrátil.

Desetikilometrový závod žen ovládla Radka Pospíšilová (Skialp DM, 52:40), před Evou Skřipcovou (55:08), třetí skončila Veronika Lenková (55:57).

Trasa letošního Morkovského podzimního běhu vedla po polních a lesních cestách v okolí Morkovic. Oba závody měly start i cíl u morkovické sokolovny. V obou si ve všech kategoriích zazávodilo celkem 46 vytrvalců. Závod doprovázelo chladné listopadové počasí. Teplota se pohybovala kolem 0 stupňů.