O jeden z nich se postaral Josef Barot ze Slavkova pod Hostýnem, který se blýskl v závodu dlouhém 10 kilometrů, časem 38:35. Díky němu mu v sobotu 20. února v průběžném pořadí v hlavní mužské kategorii do 39 let patřilo páté místo.

,,V Rohálovské desítce je to letos moje šestá účast,“ upozornil Barot.

Bývalá opora fotbalistů Slavkova pod Hostýnem se pravidelnému běhání věnuje teprve sedm let.

,,Dříve jsem si během pouze udržoval fyzickou kondici, abych stačil mladším fotbalovým soupeřům a spoluhráčům. Po ukončení fotbalové kariéry je ale pro mě běh super prostředek, jak se udržet ve formě,“ přiznává Josef Barot.

Rohálovka je jeho nejoblíbenějším závodem na Kroměřížsku.

,,Každý rok se na ni těším, protože se při ní potkám se spoustou kamarádů a známých. Závod s těžkým profilem vždy mívá parádní atmosféru a sejde se v něm kvalitní konkurence. Na trati v okolí Prusinovic každý běžec také pozná, jestli se v zimě neflákal. Bohužel letos je to díky koronaviru jiné,“ mrzí Barota.

Osmatřicetiletý návrhář interiérů se na letošní desítku v Rohálově nijak speciálně nepřipravoval. Dlouho totiž nevěřil, že se závod vůbec uskuteční. Přesto od začátku roku pravidelně běhal co mu rodina, tělo a pracovní povinnosti dovolily. Týdně uběhl zhruba 60 kilometrů. V polovině února měl naběhaným zhruba 350 kilometrů.

,,Organizátorům bych chtěl poděkovat, že závod pořádají alespoň ve virtuální formě,“ smeká před prusinovickými sportovními nadšenci reprezentant Slavkova pod Hostýnem.

Svůj virtuální start nasměroval na sobotu 13. února dopoledne.

,,V tu dobu neměl podle předpovědi počasí foukat vítr. Protože protivítr po obrátce z Tučap, je to nejhorší co může běžce na trati Rohálovské desítky potkat. Počasí mi nakonec přálo. Bylo, jak z obrázků Josefa Lady. Mírné sněžení mi nevadilo,“ pochvaloval si Barot.

Také připravená taktika mu vyšla.

,,V prvních kopečcích jsem se netrápil. Malinkou krizi jsem měl až v kopci před obrátkou v Tučapech. Ale pak se mi posledních pět kilometrů běželo zase dobře. Až jsem byl překvapený, jak to do posledního táhlého kopce před Prusinovicemi odsýpá,“ užíval si celý závod slavkovský vytrvalec.

Potěšil ho také dosažený čas 38:35.

,,Před startem jsem nevěřil, že v sólo běhu můžu atakovat svůj loňský osobní rekord na trati v Rohálově. Nakonec jsem za ním zaostal jenom o 15 sekund,“ divil se v cíli Josef Barot, který si letošní virtuální Rohálovskou desítku možná ještě jednou zaběhne.

,,Záležet bude ale na podmínkách, a jaké budu mít časové možnosti,“ uvedl závěrem Barot.

Možnost virtuálně si zaběhnou letošní 28. ročník Rohálovské desítky je ještě do soboty 27. února. Do soboty 20. února se jí zatím

zúčastnilo 62 vytrvalců. Přihlášených bylo dalších 48 běžců a běžkyň.

PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ V ROHÁLOVSKÉ DESÍTCE 2021 (k 20. únoru 2021):

Muži A (1982 a mladší): 1. Tomáš Navrátil (AK Kroměříž) 36:40.

Muži B (1981 až 1972): 1. Jan Bláha (BTT Libochovice) 41:24.

Muži C (1971 a starší): 1. Bronislav Matouch (Jisva Zlín) 39:20.

Ženy D (1982 a mladší): 1. Martina Novotná (O. Němec) 42:58.

Ženy E (1981 a starší): 1. Helena Kotopulu (Titan sport club) 41:31.