Osmadvacetiletý Pelíšek dosáhl v 42,2 kilometru dlouhém podniku na trati mezi Kroměříží, Kotojedy, Trávnickými zahrádkami, Kvasicemi, Novou Dědinou, Kostelany, Bunčem, Zdounkami, Šelešovicemi, Jarohněvicemi, Vážany s cílem opět v Kroměříži, času 2:42:40. Stříbrnou příčku vybojoval se ztrátou 18 minut a 2 sekund atlet z Hané Jiří Klement (Dressme.cz), třetí místo obsadil Tomáš Blaha (AK Kroměříž, 3:01:41).

,,Už před startem bylo zřejmé, že se o přední pozice popere pět maratonců. Já jsem tušil, že bych mohl bojovat s Tomášem Blahou o druhou příčku,“ kalkuloval nejúspěšnější regionální běžec v závodu Jiří Klement.

Ten také popsal vývoj náročného maratonu.

,,Největší favorit David Pelíšek nastoupil v průběhu třetího kilometru a vytrvalec z Moravského Berouna si pobyt na zlaté příčce pohlídal až do cíle. Já jsem za ním kontroloval druhé místo. Ve Zdounkách se ale Blaha ke mně hodně přiblížil. Ovšem ve Vážanech Tomášovi došly síly,“ prozradil reprezentant týmu Dressme.cz.

Klement tak v Chřibech dokázal prodat větší zkušenosti s maratonskou tratí.

,,Zklamala mě ale skutečnost, že se Chřibského maratonu zúčastnilo málo vytrvalců. V ideálním slunečném počasí, kdy rtuť teploměru ukazovala jednadvacet stupňů, jsem na startu čekal víc běžců,“ mrzelo Jiřího Klementa.     

Z regionálních maratonců skončili ještě Petr Kučera z otrokovického KESBUK Teamu pátý (3:17:57), Ondřej Němec (AK Kroměříž, 3:31:45) osmý a Roman Tománek (Gallak Slavičín, 3:26:03) devátý.

Novotná v závodu žen kralovala časem 3:21:45. Druhá v pořadí Blanka Selucká z Kyjova zaběhla čas 3:39:52.

,,Do osmnáctého kilometru se mi běželo velmi dobře. Pak jsem do pětadvacátého kilometru mírně zvolnila tempo. Nejtěžší chvíle jsem prožívala v následném šestikilometrovém seběhu z Bunče do Zdounek. V tomto úseku dostaly moje nohy hodně zabrat. Nejvíc mě bolely kotníky. Nicméně v závěru už jsem se znovu dostala do pohody a těsně před cílem se mi podařilo dokonce ještě tempo vystupňovat,“ informovala Martina Novotná.

Vytrvalkyně z Brusného, pro kterou to byl první maraton v kariéře závod absolvovala bez větších problémů. ,,Na trati jsem měla několik drobných krizí. Ty ale vždycky brzy pominuly,“ uvedla Novotná, jež také prozradila, jak po skvělém sportovním výkonu relaxovala.

,,V neděli odpoledne jsem sledovala dostihové závody ve Velké pardubické,“ svěřila se ještě 29letá Martina Novotná.  

Na start letošního Chřibského maratonu se postavilo 40 mužů a 2 ženy. Do cíle doběhlo 38 vytrvalců. Překonány byly některé mety. Slovák Alexander Simon ze Žiliny na Kroměřížsku absolvoval svůj 979 maraton v kariéře. Ondřej Němec z pořádajícího AK Kroměříž běžel v šedesáti letech šedesátý maraton. První maraton v kariéře běželi Tomáš Blaha a Martina Novotná.