Minulého ročníku se zúčastnilo 798 závodníků. Nejrychlejším na delší trati byl Ital Johnny Cattaneo, který bude letos podruhé obhajovat své vítězství.

„Po uzávěrce přihlášek máme v tuto chvíli přes 500 závodníků. Nicméně pokud bude přetrvávat pěkné počasí, předpokládáme, že se na místě přihlásí ještě 150 až 200 cyklistů,“ uvádí Miroslav Ševčák z pořadatelského oddílu SK Rusava.

Pořadatelé připravili dvě trasy – delší, padesátikilometrovou a kratší, pětatřicetikilometrovou. Na delší vzdálenost vyrazí zájemci v 11,30 hodin ve dvou vlnách po 10 minutách, na kratší o půl hodiny později. Prezentace proběhne na fotbalovém hřišti areálu Rusava v pátek 18. srpna od 16 do 20 hodin a v sobotu na stejném místě od 7,30 do 10 hodin. Časový limit dojezdu do cíle je pět hodin (do 16:30).

Závod absolvují muži v pěti věkových kategoriích (19-29 let, 30-39, 40-49, 50-59, 60 let a více), ženy mají kategorie pouze dvě (19-39 a 40 a více let). Startovat mohou také junioři a juniorky 18 let i mladší cyklisté, ale v jejich případě je nutný souhlas zákonného zástupce. Na padesátikilometrovou trať se navíc mohou vydat rovněž tandemy.

Za startovné získají závodníci občerstvení na trati, tričko s logem závodu, účast v tombole startovních čísel. „V tombole je řada zajímavých cen. Jeden z účastníků si odveze 29“ kolo od partnera Force. Samozřejmě je připraveno kvalitní zázemí pro závodníky i diváky, pamatujeme i na ty nejmenší. Na hřišti bude pro děti v provozu cykloškolka a skákací hrad, chybět nebude opět přehlídka sportovního oblečení a večer na koupališti oblíbená disco zábava,“ dodává Miroslav Ševčák.