Pro Pavla Boudného to bylo první vítězství na slavném Drásalovi. O svém triumfu rozhodl nástupem v posledních třiceti kilometrech.

Náskok na druhého v cíli, týmového kolegu Dominika Buksu se mu podařilo navýšit na víc jak osm minut.

„Mám radost, že to vyšlo. Jelo se mi opravdu dobře, i když jsem měl trochu obavy, že poté co odpadl Pavel Žák a zůstal jsem sám, že se ztratím. V závěru jsem jel už naplno až do cíle. Viděl jsem, že mám náskok, a když jsem zahlédl areál, byl jsem si jistý, že i kdybych píchnul, tak vyhraju," popsal závod Pavel Boudný.

Druhou příčku obsadil Dominik Buksa reprezentující stejně jako vítězný Boudný tým Česká spořitelna Specialized. Na třetím místě dojel Filip Adel (Superior Rubena).

Z regionálních zástupců dlouho pokukoval po umístění na stupních vítězů Pavel Žák (Bike Triatlon Morkovice), ten však v závěru ztratil kontakt s Boudným a v cíli byl se ztrátou 10:58 minut pátý.

„Ze začátku se mi jelo dobře. Jel jsem s Pavlem Boudným a zkoušel jsem, jak dlouho to vydržím. Byl to letos můj první dlouhý maraton, takže jsem absolutně neodhadl síly a proto mě kluci dojeli. Za Trojákem jsem už věděl, že musím zvolnit a jet si své tempo. Bohužel jsem nevěděl, jak daleko kdo za mnou je. Snažil jsem se udržovat tempo, ale na posledním kopci mě kluci dojeli," řekl vyčerpaný Pavel Žák z Morkovic.

Ženám kralovala na 115 kilometrové trati Lucie Vlášková (Kellys Bike Ranch).

Pořadatelé v Holešově letos připravili pro bikery další velkou výzvu v podobě 175kilometrové trati Obr Drásal, kterou si při premiéře vyzkoušelo přes 140 závodníků včetně čtyř žen.

Nová trať vycházela ze stávajícího nejdelšího úseku a byla prodloužená o dalších šedesát kilometrů. V Česku se tak dlouhý jednodenní závod doposud nejel.

Jako první dorazil do cíle tohoto šíleného podniku Jan Jobánek, který potřeboval ke zdolání 175 kilometrů 7 hodin a 42 minut. Během závodu se pohyboval kolem pátého místa a postupem času své soupeře sjížděl.

„Nebyl to taktický záměr. Někde na 80 kilometru jsem musel řešit drobné technické problémy, takže mě kluci o několik minut odskočili. Potom jsem zahájil stíhačku a možná jsem to trošku přehnal. Skupinku jsem dorazil. Chvíli jsem se v ní vezl a potom jsem už jel sám," řekl v cíli vítěz Obr Drásala Jan Jobánek.

V kategorii žen byla nejrychlejší Lucie Javorová (Valachbike Cyklomira)

Grygera dojel 137. Nádhera, řekl

Na start klasického závodu (115 km) se postavil i bývalý fotbalový reprezentant Zdeněk Grygera.

V konkurenci více než pětistovky bikerů obsadil velmi dobré 137. místo se ztrátou dvou hodin na vítěze.

„Z mého pohledu to byla nádhera. S takovým výsledkem jsem vůbec nepočítal. Překonal jsem svůj plán o víc jak hodinu. Samozřejmě to byl pro mě hrozně těžký závod. V posledních kilometrech mě zastihl déšť a na trati se vytvořilo bláto, které hodně klouzalo. Zanesla se mi přehazovačka a v závěrečných deseti kilometrech jsem jel na jeden převod. Byl jsem rozhodnutý, že kdyby to přestalo úplně fungovat, tak bych to snad doběhl," řekl spokojený Zdeněk Grygera.

Závody v Hostýnských vrších se jely za ideálního počasí a ve všech kategoriích se jich zúčastnilo přes tisíc bikerů.

Výsledky muži 115 km: 1. Pavel Boudný (Česká spořitelna Specialized) 4:47:57 hod.

2. Dominik Buksa (Česká spořitelna Specialized) +8:20, 3. Filip Adel (Superior Rubena) +8:22, 4. Jiří Daněk (Česká spořitelna Specialized) +9:02, 5. Pavel Žák (Bike Triatlon Morkovice) +10:58.

Výsledky ženy 115 km: 1. Lucie Vlášková (Kellys Bike Ranch) 6:16:05 hod., 2. Johana Kolašínová (Superior Riders) +4:08, 3. Jana Bednaříková (Amenity Extreme Sport) +8:40

Výsledky muži 175 km: 1. Jan Jobánek (Superior Rubena) 7:42:29 hod., 2. Petr Šťastný (Česká spořitelna Specialized) +3:42, 3. Radoslav Šíbl (4ever Cyklo Bulis) +11:03, 4. Karel Hartl (Kellys Bike Ranch) +12:49, 5. Jan Fojtík (Symbio+ Cannondale) +15:47

Výsledky ženy 175 km: 1. Lucie Javorová (Valachbike Cyklomira) 10:32:55 hod., 2. Hana Pezová (Seat) +46:44 min.

Boudný neměl konkurenci

Vítěz klasického Drásala Pavel BoudnýPavel Boudný patří mezi cyklistické obojživelníky. Před týdnem skončil při silničním závodě na mistrovství republiky na osmém místě, když na vítězného Zdeňka Štybara ztratil necelé tři minuty. Za účastníkem Tourd de France Leopoldem Königem zaostal jen o minutu.

Na letošním Drásalovi neměl větší konkurenci a s náskokem více než osmi minut si v pohodě dojel pro premiérové vítězství.

Jaký to byl závod?
Bylo to středně vytrvalostní. Ve druhé polovině jsem začala zrychlovat, abych kvalitně potrénoval a abych se tady jenom neloudal. Udělal jsem si to pěkné, jenom jsem měl strach, abych nezabloudil, nebo aby mě nepostihly technické problémy či defekt. To se naštěstí nestalo, takže jsem spokojený.

Měl jste strach, abyste nezabloudil. Proto jste jel téměř osmdesát kilometrů společně s Pavlem Žákem?
Bylo to tak. Věděl jsem, že to tady dobře zná. Domluvili jsme se na spolupráci. On mě navigoval, abych nemusel přemýšlet nad tratí, a já jsem mu tahal. Bohužel mu pak v závěru hodně došlo, takže už jsem musel jet sám.

Ještě čtyřicet kilometrů před cílem jste jeli společně. Kdy jste se rozdělili?
O několik kilometrů dál. Pak už jsem soupeřil jenom s časem.

Svým soupeřům jste ve dvojici odjeli poměrně brzo. Nechyběla vám tady větší konkurence?
Samozřejmě chyběla, ale třeba můj týmový kolega má po dlouhé době dovolenou. Jel se Český pohár v cross-country. Ve stejném termínu byla řada závodů po celé republice. Vítězství se však vždy počítá, takže je celkem jedno kdo stojí na startu.

Jak jste spokojen s výsledným časem?
Chtěl jsem se dostat pod pět hodin. Jediným problémem bylo, že jsem v průběhu závodu nevěděl, jak daleko jsou za mnou soupeři. Věřil jsem si, že když nezabloudím, nebo se něco nestane, tak se o vedení nemusím bát.

Před týdnem jste na mistrovství republiky v silničním závodě dojel na skvělém osmém místě. Jaké bude vaše srovnání s Drásalem?
Fyzické vypětí bylo podobné. Na silnici se jezdili víc takové extrémní „šroty". Tady jsem si závod udělal víceméně podle sebe. Na silnici jsem si tak dělat nemohl. Časově byly oba závody podobně náročné.

Přijedete příští rok obhajovat svůj triumf, nebo se postavíte na start Obr Drásala?
Obra zkoušet nebudu, protože hlavním závodem je trať na 115 kilometrů. To je priorita. Tak dlouhá trať je už pro mě na hraně a víc nepotřebuji.