Nejstarší a jeden z nejtěžších českých maratonů na horských kolech nemohl mít v jubilejním ročníku jiného šampiona. Fojtík soupeřům pláchl hned na začátku a sólovou jízdu dotáhl až do konce. „Jde pravděpodobně o moji poslední profesionální sezonu, proto jsem moc rád, že se to takto povedlo se vším všudy. Nádherně jsem si to užil," ubezpečil po absolvování 115 kilometrů Fojtík.

To však neznamená, že by se mu vyhýbaly nesnáze. „Krize mě potká, i když jedu závod třeba jenom na patnáct kilometrů. Tentokrát jich bylo také dost. Ta největší mě potkala asi při stoupání z Rusavy k Fryštáku," prozradil již čtyřnásobný vítěz tohoto prestižního podniku.

V tu chvíli se totiž k němu poprvé a naposledy přiblížil Jobánek, který doháněl ztrátu z úvodu závodu, kdy jej při výjezdu na Tesák zastavil defekt. „Moc jistý jsem si v tu chvíli svým vítězstvím nebyl, nicméně nechtěl jsem mu to dát zadarmo. Jel jsem, co to šlo, abych nechal na trati všechno. Jinak bych byl zklamaný, kdybych prohrál s vědomím, že jsem něco podcenil," líčil Fojtík.

Ten měl v průběhu závodu na Jobánka více než minutový náskok, který v závěru ještě zvýraznil. „Soupeři mě dlouho viděli, což pro mě bylo nepříjemné. Naopak pro ně to bylo povzbuzení. Ale po celou dobu jsem se snažil držet určité tempo, o němž jsem si myslel, že bych v něm čtyři hodiny mohl vydržet, ale byly to čtyři hodiny bolesti," zdůraznil jezdec stáje X – SPORTS Cannondale Koma.

Na Drásalovi se představil již podesáté. Až do loňska měl vyrovnanou bilanci tří vítězství a stejného počtu druhých a třetích míst. Po víkendu převládají opět prvenství. „Určitě se sem v dalších letech ještě budu chtít vrátit, myslím si, že kluky můžu znovu potrápit, ale jestli to bude stačit na výhru, nevím," pokrčil rameny biker, jenž nastupuje do civilního zaměstnání.

I to byl důvod ještě naposledy využít podmínek, které měl k přípravě na Drásal. „Navíc jde z mého pohledu v podstatě o domácí podnik, o to je výhra cennější," nechal se slyšet Fojtík, jenž se hodlá na přípravě dalších ročníků ve spolupráci s pořadateli přímo aktivně podílet.

VÝSLEDKY – muži 115 km: 1. Ondřej Fojtík (X – SPORTS Cannondale Koma) 4:41:13 hod., 2. Jan Jobánek (EP Energy Merida Biking Team) +4:42 min., 3. Petr Šťastný (Česká spořitelna – Specialized MTB) +12:05 min., 4. Jan Fojtík (Symbio+ Giant Racing Team) +14:05 min., 5. Karel Hartl (Kellys Bikeranch) + 17:07 min. Ženy 115 km: 1. Irena Berková (Amenity Extrem Sport) 6:06:46 hod., 2. Jana Skrbková (Eleven Team Příchovice) +10:59 min., 3. Zuzka Pajerová (Wide Bike) +1:48:19 hod. Muži 54 km: 1. Martin Stošek (Česká spořitelna – Specialized MTB) 2:12:56 hod., 2. Michal Malík (Kc Kooperativa SG Jablonec) +1,8 sec., 3. Nikola Ivanov (Ostrava) +2:6 sec.