Trasa vede směrem na Klapinov, Tesák, Košovy, Troják a Ondřejovsko. Cíl pořadatelé situovali do prostoru areálu SK Rusava na fotbalové hřiště. ,,Mezi nejatraktivnější místa na trati patří sjezd z Klapinova do Chvalčova, průjezd hřebenovkou přes Ondřejovsko a divácky nejzajímavější je cílový sjezd na Rusavu," upozornil jeden z pořadatelů Miroslav Ševčák.

Vypsáno je celkem devět kategorií pro muže, ženy a juniory. Zazávodit si mohou rovněž tandemy. Navíc po dobrých zkušenostech z posledních dvou let i letos se v okolí Rusavy pojede zkrácený pětatřicetiki­lometrový závod. Ten od místní školy odstartuje ve 12 hodin. ,,Pro nejlepší bikery jsou připraveny originální poháry a věcné ceny od generálního sponzora společnosti Force," prozradil Ševčák.

Jeho organizační tým ale nezapomněl ani na charitu a bohatý doprovodný program. ,,V cílovém prostoru bude spousta stánků s cyklotematikou. Zajímavé ceny máme připravené i do závodnické tomboly. Pro děti jsme díky středisku volného času Tymy Holešov nachystali dětský koutek se skákacím hradem. Taktéž proběhne dražba dresu Zdeňka Grygery pro nadační fond Šťastná hvězda. Večer všechno na našem koupališti od 20 hodin zakončí diskotéka a taneční zábava se skupinou Kosovci. Bohaté občerstvení je všude samozřejmostí," informuje dále Miroslav Ševčák.

Loni se hlavního závodu bikemaratonu na Rusavě zůčastnilo 875 vyznavačů horských kol. Na start 35kilometrového podniku se postavilo 159 jezdců ,,Letos je propustnost trasy hlavního závodu 1000 bikerů. Pokud bude příznivé počasí, tak věřím, že na tuto hranici dosáhneme. Další stovky bikerů se ale mohou přihlásit do pětatřicetiki­lometrové Rusavské padesátky. Prezentace na místě končí až v sobotu v 10 hodin," zvou všechny zájemce absolvovat populární závod pořadatelé z Rusavy.

Vítězství v Rusavské padesátce v roce 2014 mezi muži vybojoval špičkový regionální biker z Bystřice pod Hostýnem Ondřej Fojtík, jemuž v cíli naměřili čas 1:46:25. V ženách byla nejrychlejší Irena Berková ze zlínského klubu Amanity Extrem Sport (2:07:17). ,,Letos patří k hlavním aspirantům na prvenství člen Force KCK Cykloteam Zlín Jiří Hradil a morkovický Pavel Žák. Na poslední chvíli se také přihlásil i Ondřej Fojtík. Mezi ženami pravděpodobně znovu nenajde přemožitelku Irena Berková. Ovšem ještě těsně před startem se může u nás prezentovat několik dalších kvalitních bikerů, kteří jistě promluví do popředí výsledkové listiny," tipuje závěrem Miroslav Ševčák. ⋌(hot)