„Velmi dobře se známe z doby mých startů na mistrovství světa v letech 2006-07. Nyní se stejně jako v roce 2012 na Korsice porovnáme ve stejných autech, každopádně Dani patří k nejlepším jezdcům na světě,“ uvědomuje si 36letý rodák z Opočna, aktuálně po víkendovém čtvrtém vítězství v sezoně v Německu lídr světového šampionátu WRC2.

„Motivace získat titul je velká, uděláme pro něj maximum,“ slíbil sympatický pilot továrního týmu Škoda Motorsport, jemuž na Barumce tak již o nic zásadního nepůjde.

V pořadí již šestý český titul totiž obhájil naposledy v Mladé Boleslavi a body do seriálu ME nesbírá.

„S našimi zkušenostmi, technikou a zázemím ale na nic jiného než prvenství myslet nemůžeme. Každopádně nyní budeme mít volnější ruce,“ připouští s úsměvem Kopecký.

Start Barum Czech Rally Zlín 2018
Barum Rally odstartovala. Má jasné favority. Překvapí někdo jiný?

S jakou formou jste se vrátil z Německa?

Těžko říct, ale víme, co umíme a co dokážeme. Někdy má člověk den lepší, jindy horší. Uvidíme, jak se budeme o víkendu cítit v autě, ale pro obhajobu uděláme maximum.

Šampionát WRC2 máte skvěle rozjetý, jste v čele.

Cítíme, že cesta za světovým titulem je otevřená. Z víkendového prvenství máme velkou radost, protože ztráta byla obrovská. Netěší nás ale defekt, protože nevíme, kde a proč jsme jej udělali, což je na tom nejhorší. Každopádně nyní se díváme kupředu, po Barumce nás s Pontusem čeká závod v Turecku, což nebude vůbec nic jednoduchého, ale uděláme vše pro úspěch. Jsme mu nejblíže.

Co ukázaly poslední testy v dějišti Barumky?

Pro nás zde nebylo nic nového, protože prakticky používáme stejný vůz jako v celém šampionátu, set-up se zásadně nemění. Spíše jsme si jen ověřili, že vše funguje po technické stránce.

Jak se vám líbí tratě?

Chybí mi Pindula. Každopádně jsou zde další náročné úseky, Rajnochovice se vracejí. Sranda nebude ani na úseku Kašava, který se pojede celý přes Všeminu. Opravdu se všichni máme na co těšit.

Nebude zrádná právě Kašava na závěr?

Těžko říci. Když budou rozdíly minimální, tak se zde bude bojovat do samého konce. Tady se může lámat chléb.

Co říkáte na konkurenci?

Za dob IRC je na Barumce pořád obrovská! Srovnal bych jí z ročníky, kdy se zde proháněli Meek, Neuville nebo Mikkelsen a nyní jezdí špičku na mistrovství světa. Ty doby jsou pryč, ale můžeme být rádi, že Barumka si drží jezdecký nadstandard. Pořád sem jezdí hvězdy a letos se fanoušci mohou těšit na jednoho z nejlepších Daniho Sorda.

Jako obhájce jedete se čtyřkou. Nemrzí vás, že nemáte na kapotě jedničku?

Ne. Už jsme ji neměli loni ani předloni, je to jenom číslo. Když závod vyhrajete, je jedno, jestli jedete s jedničkou nebo 99.

V kvalifikaci si ale můžete vyjet první pozici. Je to cíl?

Uvidíme, jaké bude počasí. Ale pro právo první volby uděláme maximum, budeme se snažit.

Jak se vám líbí prognózy meteorologů?

Ještě jsme to pořádně nestudovali (rozhovor se natáčel v úterý večer pozn. red.), ale očekávám hodně proměnlivé počasí. Budeme čekat do posledních momentu a tomu přizpůsobíme taktiku, nastavení a volbu pneu.

Kvalifikace a Shakedown před startem soutěže
Dopolední kvalifikaci Barumky vyhrál Rus Gryazin, Kopecký dojel druhý

Byla by velká komplikace sobotní hlášený déšť?

Nejhorší je, když na trati je někde sucho a mokro nebo když je prognóza padesát na padesát. Na to se těžko připravíte. Zde musí jezdec sázet na kompromis, aby byl vůz ovladatelný v obojích podmínkách.

Vnímáte vůbec svou rekordní sérii 22 vítězství za sebou na českých tratích?

Já to nikdy nepočítal, ale spíše letos to všichni okolo začali opakovat, že máme tolik výher za sebou. Rozhodně je to příjemná vizitka, kterou jsme s Pavlem Dreslerem a týmem Škoda Motorsport dokázali, ale pořád se musíme dívat dopředu.

Po posledním závodě na Rally Bohemia jste získal již šestý český titul. Nezajídají se vám tyto úspěchy?

Rozhodně ne. Jsme moc rádi, že jsme ten poslední získali v Mladé Boleslavi.

Je Barumka z pohledu fanoušků top?

Z těch závodů, které jsem absolvoval, vede, návštěvnost je nejvyšší. Možná snese srovnání s Finskem, kam také chodí hodně fanoušků. Ale Barumka je opravdu to nejlepší, co můžeme Evropě nabídnout.

Barum Czech Rally Zlín . Ilustrační foto.
Je to tu. Barumka změní život v kraji