„Ale nebylo to jednoduché. Hlavně v bahně se běželo blbě, dokonce jsem zpomalil. Jak jsme ale vyběhli z lesa, tak na tvrdším povrchu už to bylo lepší,“ uvedl vytrvalec z obce Chomýž, která leží kousek od Bystřice pod Hostýnem.

Sadil se dlouho držel se závodníky, kteří absolvovali desetikilometrovou trať. Za splavem v lesoparku Kunovský les přišlo menší trápení, na sídlišti Štěpnice a v centru už ale neměl konkurenci a zaslouženě zvítězil.

„Celkově trať byla dobrá. Hlavně, že se v tom horku alespoň dalo zchladit v lese,“ těší Sadila.

Běhat začal před čtyřmi lety. Jako vůbec první závod absolvoval festivalový půlmaraton ve Zlíně. Od té doby objíždí podniky a baví se. Loni vyhrál Slavkovský poutní běh na Hostýn a zpět, příští týden bude ve známém prostředí svůj triumf obhajovat.

Vytrvalec Jan Sedláček z Holešova (číslo 235) si při své premiéře podmanil půlmaraton v Uherském Hradišti.
Půlmaraton v Hradišti ovládl při své premiéře Sedláček z Holešova

Daňka motivují kolegové ze skupiny Rozběháme Hradiště

S vítězstvím příliš nepočítal ani Jiří Daněk. Zkušený třiačtyřicetiletý běžec z Vések měl totiž za sebou tři nepovedené závody a nevěřil si ani v Uherském Hradišti. „Možná jsem se podvědomě trošku podceňoval a šetřil síly, což se mi ke konci asi vyplatilo,“ přemítá vítěz závodu na deset kilometrů.

Náročnou trať zdolal za 36:04, stříbrného Jiřího Červenku porazil jen o šest sekund.

„Myslel jsem, že to nedám, protože bylo velké horko. Dlouho jsem se držel na pátém místě. Najednou ale chlapi přede mnou zpomalovali, tak jsem je doběhl a nakonec skončil první,“ usmíval se Daněk.

Letní počasí ho pořádně potrápilo. „Bylo katastrofické,“ ulevil si. „Slunce opravdu hodně svítilo, akorát na břehu Moravy byl trochu stín. Tam se to dalo,“ přidal.

Daněk nepatří mezi příliš známé závodníky. Patří do skupiny Rozběháme Hradiště. Pohyb miluje, běhá hlavně pro radost.

„Já nikomu nemohu ani radit,“ směje se. „Vstanu a s chutí si něco zaběhnu. Někdy je to interval, jindy zase dlouhý běh. Někdy vyběhnu i bez hodinek,“ pokračuje.

K lepším výkonům a výsledkům ho motivují hlavně kolegové a kamarádky z běžecké skupiny. „Je to pro mě velká motivace,“ dodává

Celkem se sobotního běhu v Uherském Hradišti, který byl znovu součástí Slováckého léta, zúčastnilo 235 mužů a žen.