Český olympijský výbor je v posledních hodinách pod palbou kritiky. Někteří si přejí okamžité odvolání předsedy Jiřího Kejvala nebo ředitele Martina Doktora. 

Důvod? Vládním speciálem letěli do Tokia nejen olympionici a funkcionáři, ale také třeba Vlastimil Voráček, který pracuje pro tenistky. Sem všechno v normě. Jenže tenhle lékař nebyl očkovaný. A možná (nikoliv určitě, jak se někde tvrdí) nakazil ostatní.

Pavel Širuček si zajistil letenku do Tokia.
Izolace a konec snu. Širuček si nezahraje, na verdikt čekají další dva Češi

"Pozitivní test na koronavirus měl jako první on," informoval po několika dnech Tibor Alföldi, tiskový mluvčí Českého olympijského výboru.

Smůla, nebo selhání funkcionářů? 

Sportovci, kteří mají koronavirus také (už jsou tři: stolní tenista Pavel Širuček a plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a Markéta Nausch Sluková), hovoří o smůle. Jenže podle zpráv, které byly potvrzeny, se v letadle do Tokia moc nedodržovaly protiepidemická opatření…

Důležitá je i další poznámka: sportovci očkováni byli. Přesto je virus dohnal.

Ondřej Perušič
Očkovaný, nakažený a bez Tokia? Čech Perušič: Má chyba, říkám stop konspiracím

Případ se rozhodli komentovat nejrůznější osobnosti. Ozval se třeba politolog Jiří Pehe, který dokázal v jednom tweetu zkritizovat nejen lékaře, ale i ty, kteří neberou boj s koronavirem moc vážně.

Strhla se i diskuse o tom, že olympionici ve srovnání s fotbalovou či hokejovou reprezentací neudělali maximum. Na druhou stranu, stačí si vzpomenout, jaké problémy měla třeba fotbalová reprezentace loni při Lize národů. Tehdy nakonec proti Skotsku nastoupila "béčko.

Chybí střelkyně i basketbalisté 

Koronavirová hysterie ovšem nezasáhla jen českou výpravu. A Tokio se začíná děsit, co přijde dál. Ve středu počet koronavirových případů dosáhl nového rekordu za posledních sedm měsíců.

1832 nakažených lidí!

V prefektuře, kde žije bezmála čtrnáct milionů obyvatel, žádné závratné číslo. Jenže má to háček: Japonci byli zvyklí, že dokážou infikované jedince izolovat, vytrasovat jejich kontakty. S narůstajícím počtem případů mají strach, aby se tento systém nezhroutil.

Britský vytrvalec Andrew Butchart.
Podvodník na olympiádě? Britský atlet mluvil o švindlu s testy, (ne)přišel trest

Problém je i v nakažlivé mutaci delta. Do Tokia nemohla odcestovat nejlepší sportovní střelkyně na světě, britská skeetařka Amber Hillová. "Jsem zničená," řekla po pozitivním testu.

Stejně dopadl americký basketbalista Bradley Beal a strach měl také spoluhráč Tomáše Satoranského z Chicaga Zach LaVine. Nakonec však do Tokia může dorazit. "Prošel, přiletí soukromým letadlem s dalšími spoluhráči, kteří hráli finále NBA," oznámili činovníci.

Když jsme u sportovců z USA, pozitivní test měl přímo v Japonsku nejmenovaný gymnasta či gymnastka.

A takhle by šlo pokračovat. Lze zmínit třeba ragbisty z Jihoafrické republiky, kteří byli týden v izolaci. A dva fotbalisté ze stejné země dokonce těsně před turnajem vypadli kvůli koronaviru z národního týmu. 

Podmínky v Japonsku
Zahraniční média připomínají, že v případě pozitivního testu jsou místní úřady nekompromisní. Každý nakažený má skončit v izolaci na dva týdny.