Po dvou nestandardních ročnících, kdy se festival „na živo“ konal v září, se opět vrací k tradičnímu jarnímu termínu. 62. Zlín Film Festival se uskuteční od 26. května do 1. června 2022 a zahájí jej světová premiéra celovečerního animovaného snímku Cesta do Tvojzemí.

„Jsme rádi, že můžeme konečně festival znovu nabídnout v období, na které jsou naši diváci zvyklí, a že v jeho průběhu opět oslavíme Den dětí,“ uvedl prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura a dodal, že s odstupem času považuje téměř za zázrak, že akce ani v kovidové době nepřerušila svoji kontinuitu.

Festivaloví diváci budou mít opět jedinečnou příležitost nahlédnout do světa dětí a dospívajících prostřednictvím filmů z tradičních i méně obvyklých filmařských destinací, jako jsou Bangladéš, Chile, Tunisko, Vietnam, Indie a mnoho dalších.

Jana Nedbala letos uvede 62. Zlín Film Festival jako představitele herecké generace s nadějnou budoucností.
Ve Zlíně se představí mladé filmové naděje

Dopoledním zahajovacím snímkem festivalu bude celovečerní animovaný 3D film Cesta do Tvojzemí, který vznikl v česko-slovensko-belgické koprodukci. Ve Zlíně se představí divákům s početnou delegací tvůrců a herců. Výrazné hlasy hlavním postavám propůjčili Jan Cina, Jan Vondráček, Klára Issová, Martin Myšička a Václav Neužil.

V rámci večerního zahájení se diváci mohou těšit na německý snímek Stezka odvahy. Ten zachycuje napínavý příběh malého chlapce putujícího přes hory z Francie do Španělska, aby se dostal před válkou do Ameriky.

„Aniž by to tvůrci původně zamýšleli, je téma migrace před válkou s ohledem na stávající geopolitickou situaci v dnešní době velmi aktuální,“ doplnila Markéta Pášmová.

V návaznosti na letošní oslavy 700 let od první písemné zmínky Zlína vyzdvihne festival i významné osobnosti spojené s tímto městem. Společně s hudebním publicistou Pavlem Klusákem připomenou organizátoři 100 let od narození skladatele filmové hudby Zdeňka Lišky prostřednictvím snímku Hudba Zdeněk Liška s besedou. V premiéře bude na festivalu uveden i TV dokument o zlínském rodákovi - Slunovraty Petra Nikla za jeho účasti.

Pozvání do festivalové poroty letos přijali za Českou republiku např. herečka Jitka Čvančarová, režisérka a producentka Tereza Kopáčová či režisérka Adéla Komrzý.

Zlín Film Festival 2021. Ilustrační foto
Filmový svátek zahájí snímek Myši patří do nebe. Chybět nebude ani ohňostroj

Ocenění Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež se na 62. ročníku ZFF rozhodli dramaturgové udělit hned dvěma výjimečným hereckým osobnostem. V rámci zahájení festivalu ve čtvrtek 26. května jej převezme herec, bavič a moderátor Pavel Zedníček, který vyrůstal ve Zlíně.

„Udělalo mi to velkou radost. Nejen proto, že ta cena je zlínská, ale i proto, že mám vystudovanou střední průmyslovou školu kožařskou, dá se tedy říct, že jsem od bot. A mám si převzít střevíček. A to dokonce zlatý,“ odpověděl Pavel Zedníček na dotaz, s jakými pocity přijal návrh na ocenění.

Během závěrečného galavečera ve středu 1. června obdrží Zlatý střevíček také herec a ředitel Divadla Bez zábradlí Karel Heřmánek. Ztvárnil několik výrazných rolí ve filmových pohádkách a filmech pro děti, např. Sedmero krkavců, O zapomětlivém černokněžníkovi, Krakonoš a lyžníci, snad nejznámější je ale legendární postava Lucifera v pohádce S čerty nejsou žerty.

„Zlín mám rád hlavně díky úspěšnému hostování našeho Divadla Bez zábradlí. Je to krásné kulturní město s hlubokou tradicí. Po ocenění, které mne čeká, ho budu mít ještě raději,“ reagoval Karel Heřmánek na informaci o ocenění.

Jazzový koncert Ondřeje Štveráčka a Very Special Quartet v galerii Alternativa
Alternativa hostila jazzový koncert Ondřeje Štveráčka

Filmový i doprovodný program bude velmi pestrý a nabídne celou řadu možností, jak společně strávit volný čas. Návštěvníci se v tradičních lokacích budou moci zase setkat s filmem, divadlem, výstavami, koncerty, workshopy a s tvořivými dílnami. Organizátoři letos chystají speciální zónu pro „náctileté“, kteří se mohou těšit na filmy určené právě pro ně, na youtubery, virtuální realitu, večerní party na nádvoří zámku, arénu pro e-sporty před zámkem a na spoustu dalších aktivit.

„Samozřejmě nebudou chybět ani tradiční akce, jako jsou každoroční aukce Salonu filmových klapek, Festivalový půlmaraton MONET+ Zlín nebo Malování na chodníku. Určitě ale stojí za pozornost i koncert kapely Čechomor, divadelní představení ART Divadla Bez zábradlí, v hlavní roli s Karlem Heřmánkem, nebo premiéra digitalizované verze Šíleně smutné princezny, kterou přijede do Zlína uvést Václav Neckář,“ uzavřela výkonná ředitelka Jarmila Záhorová.

Autor: Anna Kohoutová