„Letní Alternativa je tradičním oživením kulturního programu v závěru prázdnin a míří zejména na mladší generaci," konstatovala vedoucí odboru kultury bystřické radnice Vendula Perůtková s tím, že vstupenky tentokrát nebudou v předprodeji, ale bude jich dostatek přímo na místě.

Pražská punková skupina Plexis slaví v letošním roce třicet let své existence. „Málokdo se může pochlubit například předskakováním legendárním Ramones nebo tour s českou skupinou Lucie. Na legendární trio se proto hodně těšíme," uvedl Tomáš Hradil, jeden z dramaturgů akce.

Letos měli vystoupit také íránští Langtunes. „Bohužel ale museli kvůli administrativním problémům část svého evropského turné zrušit a v Bystřici si nezahrají," vysvětlil změnu programu druhý promotér festivalu Martin Táborský.

Potvrzenými účinkujícími ale budou třeba němečtí Forkupines a Frozen Acid, za íránské elektroindie mágy se pak na poslední chvíli pořadatelům podařilo najít náhradu. Z Brna tak dorazí jedna z nejvýraznějších nujazzových formací evropského formátu s názvem Lesní zvěř.

„Ani letos pak nebudou na Alternativě chybět mladí zástupci kvalitního, lehce melodického punkrocku. A jelikož obě kapely festival zahajují, tak to bude ideální zahřívání podia pro vystoupení Plexis," dodal Táborský.

Půlnoc na nádvoří bude patřit tradiční ohňové show v podání Ardor Viridis a festival po dvou letech opět ukončí skapunkoví mariachis Los Perdidos z Holešova.