Projekt Noc s Andersenem vznikl už před sedmnácti lety v reakci na to, že mladší generace ztrácí vztah ke knihám. Nápad uherskohradišťských knihovnic se od té doby stal tradicí většiny českých knihoven a dostal se i za hranice.

Kromě tamní knihovny pořádalo v Bystřici pod Hostýnem akci také SVČ Včelín, ve kterém se v pátek 31. března večer sešly tři desítky dětí z města i přilehlých obcí. Pod dohledem pedagogů střediska tam pro ně byl připraven bohatý program, tematicky zaměřený na čtveřici postav z časopisu Čtyřlístek. Myšpulín, Bobík, Fifinka a Pinďa se tak objevovali v hrách i kvízech.

Ilustrační foto
Zápisy se blíží. Školy lákají i na domácké prostředí

Jelikož akci přálo počasí, celý program začal venkovními hrami a soutěžemi. Až po tom, co se děti venku navečeřely a padla tma, bylo na řadě tvoření v herně. Ani v Bystřici totiž nezapomněli na úkol z celorepublikové soutěže, kdy si děti mohly v týmech vytvořit vlastní komiksovou stranu. Ta nejlepší bude oceněna organizátory projektu.

I přesto, že je Noc s Andersenem především o knihách, se děti dočkaly i oblíbené televize. „Kromě soutěží a různých kvízů se děti budou dívat také na film, tematicky jsme vybrali Čtyřlístek ve službách krále,“ podotkl pedagogický pracovník střediska Dominik Plesník.

Čerpací stanice ve Zlíně-Loukách, kde se v sobotu ráno polil benzínem a pak zapálil dvaadvacetiletý mladík. Benzínem se polil u stojanu číslo 1.
Mladík se polil benzinem a zapálil. Prý kvůli sázce. Je v kritickém stavu

Možná právě různorodý program zajistil spokojenost malých čtenářů. „Přímo tady jsem na Noci s Andersenem poprvé, jednou jsem už ale byl v knihovně. Nejvíc mě bavily asi úkoly, ale líbí se mi tu všechno. Ještě se taky těším na filmy,“ smál se desetiletý Matěj Kubíček z Bystřice pod Hostýnem.

Bavil se také chlapcův kamarád. „Nevím, co se ještě bude dít, ale zatím se mi nejvíc líbil začáteční kvíz,“ svěřil se osmiletý Kryštof Olša z Chvalčova.

KRISTÝNA KLUSÁKOVÁ