VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vizovické pečivo: podívejte se, jak ho vyrobit

Vizovice - Tradiční recept na vizovické pečivo je směs vody a mouky. Tvrdí to Jana Návratová z Vizovic, v jejíž rodině se tyto dekorace pečou už třetí generaci. „Slyšela jsem, že se ještě někde přidává i ocet nebo bílek. Ale tohle je původní vizovický recept. Vizovické pečivo se totiž dříve peklo ze zbytků mouky jako dárek pro děti na hraní,“ vysvětlila.

14.12.2007 1
SDÍLEJ:

Před pečením se figurky potřou rozšlehaným vejcem. Tím Návratová docílí lesku.Foto: DENÍK

Jedna menší a méně pracná figurka zabere Janě Návratové asi dvě minuty

A že o výrobě proslulé dekorace ví své, nenechává nikoho ani chvíli na pochybách. Výroba jedné figurky jí zabere zhruba dvě minuty, ty více náročné o malinko déle. Je radost se na její práci dívat.

„U nás v rodině se peče už třetí generaci. Začala s tím babička, která chodila vypomáhat do pekáren. V padesátých letech se k ní přidala i má maminka a u pečení jsem se od dětství motala i já,“ zavzpomínala na začátky. Od roku 1957 pak obě ženy navázaly spolupráci s Ústředím lidové umělecké výroby a vyráběly například do rožnovského skanzenu. „Celá naše rodina byla pod kontrolou odborníků, maminka i babička získaly titul Mistr lidové výroby. Teď peču já s maminkou, občas vypomáhá sestra,“ vypověděla s tím, že se mezi vizovickými figurkami pohybuje už více než pětačtyřicet let.

Podle jejích slov se ale tradiční výrobci ve Vizovicích vytrácejí. „Teď už kromě nás zůstala jen paní Žabková a pan Zádrapa. Ale v sedmdesátých letech nás bývalo až dvanáct,“ postěžovala si.

Menší je i zájem o tento druh dekorace. „Ještě v devadesátých letech jsem se výrobou vizovického pečiva živila. Nyní už dělám jen na zakázku nebo jezdím na různé předváděcí akce,“ zesmutněla.

Rodina Jany Návratové se drží také tradičních vzorů. „Mezi ně patří třeba ježek, holubička, veverka, koníček, rybička, miminko, panenka, rak, páv, nebo třeba žába a beránek. Každé zvířátko má přitom svou symboliku,“ vyjmenovala s tím, že žába značí ochranu čisté vody, kohout mužnost, holubice mír, veverka dobrou hospodyňku, rak ochranu žen v šestinedělí, a slepička s kohoutkem znamená rodinu.

„Před Vánocemi vyrábíme i betlémky, které jsou složitější. Pracný je však i páv a panenka, u nichž je hodně stříhání,“ vysvětlila a doplnila, že dalšími technikami používanými při tvorbě vizovického pečiva je krájení, mašličkování a obtiskování.

Jak si vyrobit sluníčko z Vizovic

Recept Jany Návratové z Vizovic: Smíchá se 0,5 kg hladké mouky a asi 0,2 dcl vody. Množství vody záleží na druhu mouky, některé bývají sušší. Důležité je, aby nebylo budoucí těsto řídké. Teď už stačí jen těsto propracovat. V igelitovém sáčku se nechá hmota odpočinout při pokojové teplotě a každé dvě hodiny se znovu vytáhne a propracuje. Je to nutné, aby byla hladká.

Nejlepší je si těsto připravit večer před pečením a na noc je dát do chladu. Před prací se nařeže na pásky a ty dále na kousky velikosti žužu. K nezbytným pomocníkům patří pinzeta, nožík, hřebínek, nůžky, miska s vodou a houbičkou, váleček.

Vcelku jednoduchý motiv představuje slunce. Z nařezaného kousku se vytvoří kulička, válečkem se rozválí na kolečko. Uprostřed se nepříliš hluboko vykrojí kulatý tvar uprostřed, od kterého se nožíkem krájí pásky na paprsky. V prstech se pak každý pásek zvlášť lehce zmáčkne, tím se zaoblí hrany. Teď už zbývá jen dozdobit tvář sluníčka špičkami nůžek a vtlačit oči z koření.

Aby ale oči nevypadly, je potřeba místo napřed potřít vodou. Ta slouží i při přilepování jiných částí. Teď už jen dát na plech, nechat chvíli teplem vysušit, poté potřít rozšlehaným vejcem a dát do trouby na 50 stupňů péct. Peče se zhruba tři hodiny.

ZAČÍNÁME. Na válu nebo podložce se z hladké mouky a vody vypracuje těsto.

ZAČÍNÁME. Na válu nebo podložce se z hladké mouky a vody vypracuje těsto.

ŠULÁNÍ. Je třeba metodou šulání vytvarovat válečky a z nich kousky na figurky.

ŠULÁNÍ. Je třeba metodou šulání vytvarovat válečky a z nich kousky na figurky.

LESK. Před pečením se figurky potřou rozšlehaným vejcem. Tím Návratová docílí lesku.

LESK. Před pečením se figurky potřou rozšlehaným vejcem. Tím Návratová docílí lesku.

PTÁČEK. Ozdobné okraje křídel vznikají u ptáčka technikou krájení. Stačí kapesní nožík.

PTÁČEK. Ozdobné okraje křídel vznikají u ptáčka technikou krájení. Stačí kapesní nožík.

LESK. Před pečením se figurky potřou rozšlehaným vejcem. Tím Návratová docílí lesku. LESK. Před pečením se figurky potřou rozšlehaným vejcem. Tím Návratová docílí lesku.

LESK. Před pečením se figurky potřou rozšlehaným vejcem. Tím Návratová docílí lesku.

HOTOVO. Z trouby vyšené figurky různých zvířátek mají typickou nahnědlou barvu.

HOTOVO. Z trouby vyšené figurky různých zvířátek mají typickou nahnědlou barvu.

Dekorace z vody a mouky se líbí už více než 150 let

První zmínka o vizovickém pečivu se traduje asi od roku 1850. „Jeho výroba je spjatá s pekařskou rodinou Lutonských. Tradici udržovali ještě přes druhou světovou válku, nyní už se tomu ale nevěnují. Snacha, která je poslední z rodiny, onemocněla a už nepeče,“ přiblížila Jana Návratová. Původně k nim chodila pomáhat i její babička, pozdější Mistryně lidové výroby. Ta pak umění předala i své dceři a vnučce.

„Mistr pekař Josef Lutonský tvaroval pro děti zvířátka, nejprve z kynutého sladkého těsta. Postupem času ale začal používat zbytkové mouky a vody. Od té doby se z nich staly ozdoby vánočních stromků či dekorace na stůl,“ uzavřela pekařka s tím, že figurku zdobí pouze koukol nebo čočka v podobě oka.
Aby se figurky, zvířátka, věnečky a další pečená umělecká dílka mohly nazývat pravým vizovickým pečivem, musejí být přirozeně jednobarevné. Navíc počet figurek je stanoven na dvaatřicet a už jej nelze navyšovat.

14.12.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Montážní dělník 18 000 Kč Montážní dělníci výrobků z pryže a plastů Montážník oken. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: PRACOVIŠTĚ Skaštice - dle zakázek, - montáž oken, zednické zapravení, - vzdělání nižší střední odborné, zkušenosti s montáží oken, PD Po-Pá 7:00-15:30 hod., - benefity: příspěvek na stravenky, - kontakt osobně ve firmě pouze každé pondělí v čase 14:00-15:30 hod., příp. své písemné nabídky se strukturovaným životopisem posílejte na e-mail: zelinger@v-okno.cz. Pracoviště: V okno s.r.o., 767 01 Kroměříž 1. Informace: Martin Zelinger, . Výroba - Výroba Seřizovači 17 000 Kč Seřizovači a obsluha konvenčních fréz Operátor CNC obráběcího centra. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PRACOVIŠTĚ Hulín , - Náplň práce: obsluha a seřizování CNC obráběcího centra, průběžné a kontrolní měření výrobků, běžná provozní údržba stroje, - Požadujeme: vyučení - vzdělání ve strojírenském oboru, 1 rok praxi na obsluze CNC obráběcího centra, znalost čtení výkresové dokumetace, znalost práce s měřidly, uživatelská znalost práce na PC, časovou flexibilitu – práce ve vícesměnném provozu, samostatnost, pečlivost, spolehlivost, - Nabízíme: motivační ohodnocení na základě zkušeností a výkonu, 5 týdnů dovolené, příspěvek na stravování, příspěvek na penzijní připojištění, 2x ročně odměny závislé na hospodářském výsledku firmy, nástup možný ihned, - Osobní kontakt na pracovišti je možný v době Po-Pá 6.00-14.00 hod. nebo písemné žádosti s profesním životopisem zasílejte na e-mail: cv@pilana.cz. Pracoviště: Pilana knives a.s., Nádražní, č.p. 804, 768 24 Hulín. Informace: Pavel Bolf, . Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 90 Kč Pomocní kuchaři Pomocný kuchař / kuchařka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 90 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Do restaurace Tacl v Holešově přijmeme ke spolupráci pomocného kuchaře nebo kuchařku na výpomoc. Jedná se o dva víkendy v měsíci, po domluvě i další dny. , , Pro více informací volejte šéfkuchař pan Cingroš 773 609 997 nebo pište na email sefkuchar@taclrestaurant.cz. Pracoviště: Tacl restaurant, Palackého, č.p. 518, 769 01 Holešov. Informace: Pavel Cingroš, +420 773 609 997. Potravinářství - Potravinářství Řezník, uzenář 24 000 Kč Řezníci a uzenáři kuchař/ka - řezník/ce. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: pracoviště Kroměříž, - vyření jídel, příprava masa, - vyučení, pracovitost, zodpovědnost, kladný přístup k práci, - PD 6:00-14:30 hod., výhody: příspěvek na stravu, - kontakt telefonicky Po-Pá (8:00 - 15:00 hod.). Pracoviště: Devítka plus, s.r.o. - provozovna kroměříž, Hulínská, č.p. 1799, 767 01 Kroměříž 1. Informace: Pavel Frodl, +420 732 830 736.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

První republika na zámku. Bučovičtí uspořádali kloboukové odpoledne ve stylu dvacátých a třicátých let.

Jak jsme se změnili: Češi, Moravané a Slezané 1918-2018

Videosouhrn 22. října 2018

Rvačka před bowlingem a velká oprava lipenského expresu: zhlédněte videa dne

Koalice? Bystřice stále tápe ve tmě

Tři týdny po volbách není Bystřice koalici o nic blíž než při vyhlášení výsledků.

Místostarostka: Lidé mají strach, nepouští děti ven

Medvěd se objevil na Bystřicku, nejvíce vyděsil občany Rajnochovic, když jej spatřili v blízkosti svých obydlí. Okolní obce a Bystřice pod Hostýnem vydaly výstražná hlášení, ve kterých nabádají lidi, aby raději nevstupovali do lesů.

ANKETA: Kteří fotbalisté by teď hráli za Československo?

Zahrajte si na fotbalového trenéra. Deník v souvislosti se stoletým výročím vzniku Československa připravil mimořádnou anketu. Jak by nyní vypadal společný tým, který by tvořili hráči obou zemí? 

ANKETA: Kteří hokejisté by teď hráli za Československo?

Zahrajte si na hokejového trenéra. Deník v souvislosti se stoletým výročím vzniku Československa připravil mimořádnou anketu. Jak by nyní vypadal společný tým, který by tvořili hráči obou zemí? 

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT