Ani Kroměříž nebude výjimkou, už tuto sobotu 24. října se tak můžete těšit na filmy oceněné na prestižních světových festivalech i zajímavé expediční snímky z české a slovenské kotliny.

Festivalová porota pro diváky vybrala filmové lahůdky se zimní tematikou, s aktéry jednotlivých snímků tak lidé zažijí extrémní situace během polárních expedic, zdolávání těch nejtěžších překážek, které možná odhalí, proč se často vydávají za hranice svých možností.

V Kroměříži se zimní festivalové snímky představí v sobotu od šestnácti hodin v Kině Nadsklepí. „Po úspěšném loňském prvním ročníku jsme se rozhodli Snow Film Fest přivést i letos. Připraveno je celkem deset filmů, ze kterých si určitě vybere každý," řekla regionální koordinátorka festivalu Vendula Pudelková.

Jedním z největších lákadel letošního ročníku je The Pamir Game od dvou českých nadšenců Martina a Karla.

„Ti se vydávají na nejvyšší horu bývalého Sovětského svazu Pik Komunisma (7495 m) v tádžickém Pamíru, jejich výstup ale zastaví obrovská lavina. Co dělat, když se střetnete s lavinou, ztratíte vybavení a vaše vysněná mise je ztracená? Vymyslíte si nový cíl, u kterého si opět budou všichni klepat na čelo!" směje se Vendula Pudelková.

Nezkrotnou Antarktidu si zase vybral horolezec a dobrodruh Mike Libecki, který často spolupracuje s National Geographic. Plán byl najít největší koncentraci dosud neobjevených vrcholů a v oblasti uskutečnit tolik prvovýstupů, kolik drsné antarktické počasí a kondice lezců dovolí.

Dokumentarista Tomáš Galásek ve filmu Few Days sleduje dvě skupiny českých freeskiingových jezdců, z nichž obě mají stejný cíl, ale odlišný způsob jeho zdolání. Jejich přístup k horám ukazuje jednu společnou vášeň: svobodu a čerstvý prašan. Na heliskiing ve Švédsku se vydal mimo jiné Robin Kaleta spolu s českým olympionikem Ondřejem Bankem.

Arrowhead 135 je zase název filmu režisérky a lezkyně Brendy Piekarski, ale také název ultramaratonu napříč severní Minessotou, který patří mezi padesátku nejnáročnějších závodů na světě. Donutit zmrzlé tělo ke zdolání 135 mil na sněžném kole, běžkách, nebo pěšky za šedesát hodin v mrazech – 48 °C totiž není žádná hračka.

A připraven bude jeden bonusový, vizuálně velmi atraktivní snímek Afterglow.

„Je oslavován jako jeden z filmařsky nejhlubších lyžařských snímků všech dob. Velké skoky či brázdění prašanu i snové záběry, vše točeno v noci s masivními LED světly zakázkové výroby. Tento film bude na širokém plátně v kině určitě senzační," ujišťuje Vendula Pudelková.

Kromě filmů budou moci lidé obdivovat i krásy Dolomit. Už od 12. září je v kině k vidění výstava havířského fotografa Kamila Übelauera.

„Ten se už čtyřikrát vydal na fotoexpedici do oblasti kolem střediska Cortina d´Ampezzo," uzavřela koordinátorka festivalu.