Návštěvníci kromě něj uvidí v akci dalších šest vyhlášených specialistů z oboru gastronomie z Bystřice pod Hostýnem, Kroměříže, Přerova, Prostějova, Uherského Hradiště a Zlína. Deník představuje jednotlivé kuchařské mistry.

Lukáš Pavelek

Restaurace Le Nautic, U. Hradiště

Přestože je mu teprve 26 let, patří mezi špičky v oboru. Zkušenosti čerpal i po boku italské hvězdy Emanuela Ridiho. Pavelek dokáže velmi chutně připravit jakýkoliv pokrm. Jeho kuchařské umění však nejvíce vyniká při přípravě ryb, mořských plodů a steaků. Na nich si také Lukáš sám rád pochutná. Jeho koníčkem je rovněž příprava cateringových akcí a společenských oslav.

Michal Lukavský

Restaurace U Johana, Zlín

Šéfkuchař Michal Lukavský je dvaatřicetiletý ženatý zlínský rodák a otec dvou dětí. V restauraci pracuje čtyři roky. Je to mladý a progresivní kuchař s citem pro surovinu a kombinace. Jeho oblíbenou specialitou je marinovaný jehněčí steak s olivovými bramborami. Má rád jednoduchou a svěží kuchyni s použitím čerstvých přísad.

Pokud mu to jeho vytížený pracovní režim dovolí, pracuje na nových receptech a na přípravě gastronomických akcí.

Tomáš Pospíšil

Restaurace Na Kovárně, Prostějov

Sedmatřicetiletý kuchař působí v restauraci od roku 2005. Původně je to však vyučený zedník, který miluje mramor. Kuchařem se stal jen pro zábavu a ve volném čase se věnuje své zahrádce, kde pěstuje obří palmy a bylinky všeho druhu. Má dvě děti a ženu, pro které velice rád vaří obzvlášť mexickou a orientální kuchyni. Jeho nejoblíbenější jídlo je to, u kterého použije fantazii a suroviny, které má po ruce.

Zdeněk Šimčík

Restaurace U Labutě, Přerov

Kuchyň restaurace U Labutě vede ten nejzkušenější ze šestice: Zdeněk Šimčík, který tam působí bezmála dvacet let. Kuchyni restaurace však vládne kolektivní práce. První nápad se v týmu kuchařů rozpracuje, připomínkuje, vytvoří se tři varianty a potom se odsouhlasí definitivní surovinová, chuťová a aranžérská varianta.

Ondřej Poláček

Restaurace Octárna, Kroměříž

Devětadvacetiletý šéfkuchař začínal svou kariéru, jak on sám říká, ve čtyřkovém motorestu. Poté dostal nabídku z farmy herce Bolka Polívky v Olšanech. Specifikem farmy, na které působil tři roky, je valašská a staromoravská kuchyně. Další zastávkou byla spolupráce s Rančem Kostelany, kde působil celé čtyři roky. Zde se seznámil se severoamerickou kuchyní.

Rád připravuje moravskou, staročeskou a francouzskou kuchyni. Jeho specialitou je svíčková na smetaně, zvěřinová paštika a kohout na víně. Velmi rád ovšem připravuje také domácí těstoviny na různé způsoby a mořské plody.

Z vlastní iniciativy se účastní různých seminářů, školení a vůbec všech akcí, které se týkají gastronomie. Neustále také hledá nové a nové informace a inspirace na internetu nebo v knihách.

Tomáš Vojvodík

Restaurace Sušil, Bystřice pod Hostýnem

Restaurant Sušil bude tentokrát reprezentovat osmadvacetiletý Tomáš Vojvodík. Kuchař, který svou práci bere s naprostou vážností, schopností pro preciznost a detail. Je učenlivý, pracovitý, s hlubokou odbornou znalostí pokrmů, které připravuje.

Nejraději chystá technologicky náročné pokrmy s citem pro dochucování. Jak sám říká, vařit se musí s chutí a láskou, což je i krédo celého podniku.

Více se o Moravia Food Festivalu dozvíte na www.festivaljidla.cz