„Je škoda, že mnozí ani nevědí, jak šikovné mají ve svém okolí sousedy, proto jsme se rozhodli takovou výstavu poprvé uspořádat. Prezentuje se tu celá řada místních, ale také lidé z okolí,“ řekla na nedělní vernisáži za pořadatele Hana Horáková.

Na výstavě si každý našel to své, od dětí až po seniory. Zajímavostí je například válečná zbroj či třeba válečný stroj vymršťující velké šípy o délce 40 až 180 centimetrů. Šípy dostřelí až na vzdálenost 650 metrů. Na expozici je zapůjčil Roman Pomališ ze Zdounek.

„Nemám žádnou speciálně vybavenou dílnu, pracuji takříkajíc na koleně. Ve volných chvílích je mou největší zálibou historie, hlavně zbroj a výzbroj, od starověku až po druhou světovou válku,“ píše o sobě na výstavě u svých exponátů Roman Pomališ.

Prohlédnout si lidé mohli olejomalby, malby akrylem či na hedvábí, akvarely, perokresby, malby na sklo, patchwork, dekorace, hračky, deky, kabelky, keramiku, vitráže, výšivky, ale také třeba modely lodí či repliky historických zbraní.

„Žasnu, kolik je tady šikovných lidí. Třeba takový patchwork, to je fantazie, když někdo něco takového umí. Zaujaly mě také háčkované či vyšívané věci, co už se dneska moc nevidí,“ zhodnotila výstavu Helena Koppová.

Inspiraci pro volný čas by tam určitě našla.

„Sama jsem pletařka a háčkuji, ráda bych se vrhla i na vyšívání. Bohužel na to ale už ve svém věku nemám dobrý zrak,“ přiznala.

Svou tvorbu na výstavě představila například Milada Ferenzová ze zdounecké místní části Divoky. Zabývá se nejvíce šitím. Věnuje mu tolik času, kolik jí zbude, když udělá vše, co je třeba.

„Absolvovala jsem patchworkový kurz, kde jsem se naučila základy. Vytáhla jsem si z toho pak zjednodušenou verzi. Šiji polštářky, tašky, deky a jiné drobnosti,“ přiblížila Milada Ferenzová. Svými výtvory někdy obdarovává lidi ve svém okolí.

„Dárky jsou to vesměs užitečné. Někdy se ale stane, že jej věnujete někomu, kdo z toho nemá až takovou radost, protože to není jeho styl. Snažím se proto své výrobky vystavit a nabídnout k prodeji. Když si je někdo koupí, protože se mu líbí, má z toho větší radost,“ dodala.

Jaroslava Zabloudilová se zase věnuje pletení, korálkování či keramice.

„Baví mě na tom hlavně to, že se totálně odreaguji. Spadne při tom ze mě celý svět,“ řekla Jaroslava Zabloudilová, která šikovné ruce zdědila zřejmě po své mamince. „Také byla hodně tvůrčí,“ dodala.