„Tradice začala, když jsme ukradli májku v jiné obci a svoji jsme tehdy ani neměli. To se však podle lidových pravidel nesmí a tak jsme si další rok postavili vlastní. Brzy ji samozřejmě vzali zase nám," zavzpomínala starostka hulínských hasičů Jarmila Zapletalová.

Přiznala také, že o májku přišli celkem třikrát. V prvních letech ji pravidelně střežili. Letos u ní nocovat nikdo nebude.

Jednou ji dokonce kdosi „uloupil" jen pár dnů před kácením. Z oblíbených oslav ale nesešlo.

„Chtěli jsme ji vykoupit bečkou piva, ani přesto se nikdo nepřihlásil. Místo kácení máje jsme tedy udělali pohřbení májky. Netruchlili jsme a akci jsme si výborně užili," dodala Zapletalová.

Letošní májka padne k zemi pětadvacátého května. Akce bude spojena také s programem na náměstí a večerní zábavou.

Kolem šesté hodiny se pak do letního kina slétly čarodějnice. Děti v maskách dostaly na uvítanou špekáček, dospělí po štamprli. Během podvečera byl pro malé návštěvníky připraven program a soutěžilo se o nejhezčí masku. Děti si také z blízka prohlédly hasičské auto a vyzkoušely stříkačku.

Zábava pokračovala i večer u zapáleného ohně.

„Letos se jedná asi o čtvrtý ročník. Letos jsme spojili obě akce dohromady a jsem velmi mile překvapen hojnou účastí. Vydařilo se i počasí, takže do kina dorazilo přes pět se lidí," pochvaloval si ředitel Kulturního Klubu Hulín Libor Pecháček.