V sobotu se prostory zámecké zahrady návštěvníkům otevřely už v dopoledních hodinách. Program byl hodně nadupaný.

Skvělou muziku odstartovala skupina Circus Brothers. Mezitím se na zámeckém kanále už chystala soutěžní přehlídka netradičních plavidel. I letos o vítězi rozhodli sami návštěvníci, pomocí hlasování přes sms. Stalo se jim plavidlo E. T. mimozemšťan, které sestrojili žáci Základní a mateřské školy Choryně.

„Letos už jsme se zúčastnili soutěže po šesté. Jsme rádi, že se porotě i divákům náš E. T. líbil, a naše loď tak zvítězila nejen v Conti regatě v kategorii základních škol, ale také celkově,“ děkovala ředitelka školy Blanka Palátová.

Bezmála pětadvacet tisíc kilometrů letos lidé z Kroměříže ujeli v rámci soutěže dalšího ročníku Do rachoty kolem KM: vzdušnou čarou to odpovídá výletu až k severnímu pobřeží Austrálie a zpět.
Do rachoty kolem KM? Letos vzdálenost jako do Austrálie
Festival Holešovská regata v zámeckém parku v Holešově.
První den letošní Holešovské regaty završil koncert Chinaski

Samozřejmě nesmělo chybět oblíbené Mistrovství Holešova (a světa) v přejezdu vodní lávky, po kterém festival dostal své jméno.

I přestože počasí příliš nelákalo ke koupání, našlo se hned několik zájemců, kteří se na kole pokusili zdolat vratkou lávku přes vodní hladinu zámeckého kanálu. Pokořil ji pouze jediný z účastníků, Pavel Mašlák z Fryštáku, který zvolil netradiční taktiku, „čtyři piva a čtyři štamprle,“ objasnil šťastný výherce.

Diváci si festival opravdu užívali.

„Jsem tady už počtvrté a vždy se mi akce moc líbí, super doprovodný program, příjemné místo,“ chválí si jej jedna z nich Veronika Vaculíková z Dobrotic.

„Letos akorát trošku zklamala omezená nabídka nápojů,“ prozradila drobný nedostatek. Příjemnou atmosféru, která se celým festivalem linula, završil svým vystoupením populární zpěvák David Koller s kapelou, na kterého se těšila většina diváků. O tečku na závěr se pak postaral velkolepý ohňostroj.