Výstava dále zahrnuje relikvie související s ukřižováním: Longrinovo kopí, římské flagrum, roušku z Ovieda, kříž a hřeby. Expozice je navíc obohacena množstvím obrazové dokumentace, která čítá historické ikonografické kresby a vědecké a archeologické fotografie, doplněné texty a vysvětlivkami.

„Ucelená a ojedinělá výstava ukazuje jednu z nejznámějších historických událostí v dějinách lidstva, která několik tisíciletí a napříč civilizacemi vyvolává emoce, pokládá otázky a hledá odpovědi na samou podstatu lidské existence," poznamenal kastelán kroměřížského zámku Martin Krčma.

Výstava potrvá v Kroměříži po celou letošní návštěvnickou sezonu. Plné vstupné činí 70 korun, snížené pak 35, stejně jako speciální při zahájení výstavy v době konání Poutních dní 2016, to znamená nadcházející pátek a sobotu.

Čím je Turínské plátno slavné?

Turínské plátno je relikvie, o níž se zejména v katolické církvi traduje, že je plátnem, do nějž krátce po ukřižování bylo zahaleno tělo Ježíše Krista, poté co jej z kříže sňali Josef z Arimatie a Nikodém. Na plátně je pouhým okem viditelný otisk mužské postavy.

Název plátna je odvozen od italského města Turín, kde je tato relikvie od roku 1578 uchovávána. Lněná textilie (s nepatrným podílem bavlny) je dlouhá 436 centimetrů, široká 110 centimetrů a váží 1420 gramů. Na plátně je otisk mužské postavy. Otisk, který připomíná fotografický negativ, je nezřetelný, sépiové barvy a pouhým okem je rozeznatelný při pohledu z větší vzdálenosti (na fotografiích bývá většinou zvýrazněn).

Nejde však o kontaktní otisk. Krom toho jsou na plátně jasně ohraničené skvrny zaschlé krve, rezavé barvy. Otisk těla zasahuje pouze tenkou vrstvu plátna o tloušťce 180 až 600 nanometrů a přesně odpovídá anatomii.

Povaha otisku umožnila vytvořit trojrozměrnou rekonstrukci tváře včetně detailů jako kapky krve na vousech, stopy rozmazané krve na pravé tváři, otisk mincí v očních důlcích. Restaurátorské práce z roku 2002 odhalily na zadní straně ještě jeden otisk identické tváře. Postava je vysoká asi 175 až 180 cm, stáří 35 až 40 let, s vousy a vlasy po ramena, dobře vyvinutým svalstvem, odhadované hmotnosti do 81 kilogramů.

Tradičně je ztotožňována s Ježíšem Kristem. Ve skutečnosti na plátně není obtisk těla (proporčně by fyzický otisk vypadal jinak – deformovaně), ale „vypálená" projekce muže a možná jde o první historický negativ.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU