Soutěž v pojídání knedlíků, promítání filmů s Bolem Polívkou a bohatý program plný známých českých interpretů i komiků v čele s Lukášem Pavláskem.

Třetí srpnový víkend budou lidé již tradičně zpívat a bavit se ve Vizovicích na 52. ročníku Vizovického Trnkobraní. Festival se koná v areálu likérky Rudolfa Jelínka.

Zatímco se návštěvníci festivalu těší na své oblíbené muzikanty, organizátoři akce mají plné ruce práce.

„Přípravy se zintenzivňují každý den, co se Trnkobraní blíží. Je potřeba dořešit ještě spoustu detailů,“ svěřil se Zlínskému deníku promotér festivalu Michal Šesták.

KVŮLI VÝLUCE VYJEDOU SPECIÁLNÍ VLAKY

Organizátoři museli letos bojovat s výlukou, která zkomplikuje dopravu návštěvníkům festivalu v pátek od čtvrté hodiny odpolední. Výluku způsobil posun termínu Barum Czech Really na stejný víkend jako Trnkobraní.

„S Barumkou se snažíme v termínu nepotkávat. Letos se tak bohužel stalo. Není to ničí vina, ale situaci jsme museli řešit,“ komentuje situaci Michal Šesták.

Organizátoři Vizovického Trnkobraní tak ve spolupráci s Českými drahami vypravili zvláštní vlaky na trase Zlín Dlouhá do Vizovic a zpět. Ty pojedou v pátek každou hodinu.

Sedm týdnů mají zaměstnanci divadla na provedení plánovaných oprav a údržby budovy. Všechny investice a práce vyjdou přibližně na 4 miliony korun.
Prázdninová rekonstrukce v divadle zajistí lepší zvuk i klimatizaci

Výluka by tak návštěvníky v příjezdu na místo neměla nijak omezit. V sobotu vlakové spojení bude již dle běžného jízdního řádu.

Na pódiu vystoupí známí čeští i slovenští interpreti. Největším lákadlem jsou letos kapely Kryštof, Chinaski nebo Škwor.

„Léto bez Trnkobraní by nebylo ono,“ říká Lukáš Hél ze Zlína, který festival navštěvuje pravidelně.

„Jezdíme s partou, poslechneme si skvělou hudbu a vypijeme několik piv. Dobrou náladu nám nezkazí ani špatné počasí,“ dodává. Kolik na festivalu utratí, nepočítá.

„To člověk nemůže řešit, jinak by si to neužil,“ říká pravidelný návštěvník.

Akce má silnou základnu fanoušků, přesná čísla ale organizátoři nezveřejňují. Každý rok si však získává další a další.

„Festival jsem navštívila loni poprvé a byla jsem nadšená. Bylo jasné, že si ho letos nemůžu nechat ujít,“ říká Aneta Zapletalová, učitelka mateřské školy.

LÁKADLO: VÍCE MÍSTA A ODPOČINKOVÉ ZÓNY

Kvůli stoupajícímu počtu návštěvníků organizátoři pro hosty letošního ročníku připravili zvětšené prostory.

„Loni už byl areál opravdu hodně plný. Ve spolupráci se sousední firmou Unico se nám podařilo zajistit celkem 5 tisíc metrů čtverečních plochy, za což jim děkujeme,“ říká Michal Šesták.

Na návštěvníky tak čekají odpočinkové zóny, kde jsou i stromy, které v letních dnech poskytnou ochranu před slunečními paprsky.

Se samotnou akcí nemají problém ani obyvatele Vizovic.

Sedm týdnů mají zaměstnanci divadla na provedení plánovaných oprav a údržby budovy. Všechny investice a práce vyjdou přibližně na 4 miliony korun.
Prázdninová rekonstrukce v divadle zajistí lepší zvuk i klimatizaci

„Trnkobraní má ve Vizovicích dlouhou tradici, tak snad místní nebudou proti. S většími stížnostmi jsme se nesetkali,“ říká Michal Šesták. To odsouhlasila i místostarostka Vizovic.

„Vizovjané přijímají Trnkobraní se vším, co k němu patří pozitivně a s maximální tolerancí. Stížnosti jsou spíše výjimka,“ komentuje Alena Hanáková.

SKUTEČNÁ HODNOTA

Zastupitelé města Vizovice si festivalu váží i přesto, že finanční investice na uspořádání festivalu je mnohonásobně vyšší než příjem z poplatků či pronájmů vztahujících se na tuto akci.

„Hodnota festivalu nespočívá ve výši příjmů. Jeho pravá hodnota je především v radosti ze vzájemného setkávání se, pocitu sounáležitosti a možná i hrdosti z příslušnosti k této části Valašska,“ zamýšlí se místostarostka.

Autor: KAROLÍNA MACHů