Tvrz, kterou odborníci označují za jedinečnou ukázku sídla středověké nižší šlechty na Moravě, od roku 2006 opravuje Sdružení pro záchranu a obnovu tvrze Kurovice. Podle jeho předsedy Martina Maliny oslaví desáté výročí speciální akcí.

„Postup prací přijede zkontrolovat Albrecht z Valdštejna. Připomeneme si historickou událost, kdy na tvrzi jednal s Ladislavem Lobkovicem o vpádu katolické armády do tehdy protestantských českých zemí," vysvětlil Martin Malina.

Akci zahájí už v sobotu v 10 hodin průvod účastníků obcí, ve 13 hodin pak začne soutěž šermířských choreografií a v 19 koncert v podání formace Quanti Minoris. Příjezd historické postavy Albrechta z Valdštejna je naplánován na nedělních 10 hodin, po celý víkend jinak budou lidé moci sledovat šermířská a taneční vystoupení. Připraveny jsou přednášky nejen o tvrzi, ale i o středověké módě a zbroji.

První zmínka o kurovické tvrzi pochází z roku 1275. Je zajímavá zejména díky dochovanému středověkému zdivu v samotném jádru tvrze. Za pozornost stojí kamenická výzdoba v interiérech a zřejmá stopa přestaveb jednotlivých slohů od středověku přes renesanci po baroko. Kolem budovy se zčásti dochovalo opevnění. Sdružení památku postupně opravuje.

„Letos jsme objevili a obnovili mostní pilíř na jihu výpadové branky. Očekáváme další nálezy, třeba starou studnu v hradním příkopě," říká předseda sdružení. Po víkendových slavnostech mají začít práce na obnově loni objevené černé kuchyně z konce 14. století.

„Zatím jsme tam obnovili podlahu a našli jsme základy původního kamenného a cihlového stolu, na němž se vařilo," poznamenal Martin Malina.

Návštěvníci uvidí také kompletně vydlážděné nádvoří a nové omítky v šermířském sále ve třetím patře, kde bude i výstava kostýmů. Ve sklepení funguje replika černé kuchyně a v prvním patře je dokončeno muzeum, kde je nyní výstava hornin a zbytků z černé kuchyně i kachlových prvků. Ve druhém patře je pak místnost sloužící jako zázemí pro účinkující.