A její název není náhodný.

„Oblast starého umění není vázána pouze na grafické složky. Zahrnuje také tanec, hudbu, kostýmy, ale jednou z nich je i právě jezdecké umění, které je trvalou součástí evropské kultury," podotkl kurátor z pořádajícího Muzea umění Olomouc Miroslav Kindl.

Ve své době byly podle něj koňské balety jednou z nejpompéznějších a nejnákladnějších událostí. Na vídeňském dvoře takovou slavnost zažili jen jednou, možná i proto, že císaře Leopolda I. stála téměř milion zlatých. Pro představu: kroměřížská Květná zahrada byla vystavěna za pětasedmdesát tisíc.

Ilustrační foto
Vychutnejte si léto s Deníkem a hlasujte o váš nejoblíbenější podnik

Své o tom věděl také Leopoldův odvěký sok, francouzský král Ludvík XIV., kterého podobná přehlídka téměř zruinovala.

Právě na samotnou osobu a přínosy Leopolda I., dědečka známější Marie Terezie, chce muzeum také poukázat. Kroměřížská výstava bude výjimečná také tím, že prožitek návštěvníci nebudou mít pouze vizuální.

Muzeu se totiž podařilo získat dva animované filmy, které si lidé mohou jednotlivě přehrát: jedná se o nejslavnější operu tehdejší doby Zlaté jablko a film ukazující koňské formace i s původní hudbou, která pro ně byla složena.

„Překročili jsme hranici čisté galerijní prezentace a pokoušíme se dát návštěvníkovi dojem jako by opravdu byl na divadelním představení," vysvětlil Miroslav Kindl.

Na výstavu pak v září naváže čtvrtý ročník festivalu barokní kultury Hortus Magicus, na který se už teď připravují jezdci Národního hřebčína v Kladrubech, kteří krásu koňského baletu připomenou naživo.

Zajímavé zpestření letní sezony připravila turistům i obyvatelům města kroměřížská radnice: na tamním Velkém náměstí se totiž naproti radnici objevily dva k zemi připevněné bicykly, které spouští projekci na stěnu. Vyzkoušel si je i starosta města Jarosla
Kroměříž má novou atrakci. Promítání na stěnu radnice spustí jízda na bicyklu

„Představení bude doprovázeno hudbou a jezdci budou v barokních kostýmech. Předvedou nejen sestavy, kdy budou na koni, ale také koně takzvaně na ruce. Diváci se pak mohou těšit i na výklad o chovu kladrubských koní a o tom, proč bylo toto starodávné plemeno vyšlechtěno a čím si získalo takovou oblibu," nastínil vrchol programu zástupce ředitele Muzea umění Olomouc Ondřej Zatloukal.