Vánoční večer v Jankovicích

Již počtvrté si s Deníkem zanotovali v Jankovicích, kde si průměrnou účast udržují každoročně kolem šesti desítek lidí. „Ještě jsme pak měli posezení až do devíti hodin,“ řekl starosta Miroslav Darebník, který doplnil, že koledami to teprve začíná.

Kytarista zahrál ve Velkých Těšanech

Ve Velkých Těšanech u vánočního stromečku letos poprvé zazněly koledy s hudebním doprovodem. „Máme jednoho šikovného kytaristu, který se úkolu zhostil na výbornou,“ zhodnotila umělecký doprovod starostka Velkých Těšan Věra Halamová. I zde se již akce stala zvykem. „Vždy se toho někdo ujme a přihlásí nás,“ doplnila s úsměvem Halamová. I zde slavili úspěch. Ke stromečku si našlo cestu asi 40 lidí. Dalších 40 přišlo před obecní úřad do Bařic, které jsou druhou místní částí obce Bařice-Velké Těšany.

Daniela Hebnarová, 60 let, ředitelka Domu kultury v Kroměříži
Hebnarová a Holík vyklidili svá místa

V Brusném už plánují příští ročník

I přesto, že se letos v Brusném sešlo nejméně zpěváků za celé tři roky, po které se obec akce účastní, starostka hodlá vytrvat a už nyní má přislíbené dva hudebníky na prosinec 2019. „Dva hudebníci mi přislíbili, že pokud bude podobně schůdné počasí, tak jeden z nich zahraje na trubku a druhý na housle,“ prozradila starostka obce Jana Sedláková. Letos se o hudební doprovod starala heligonka a harmonika. „Bohužel se mi hodně lidí omlouvalo, že mají třeba firemní večírek, jinou akci, odpolední směnu a podobně. Proto bych si osobně tipla, že nás mohlo být kolem třiceti,“ odhadla účast Sedláková.

V Bystřici se přednášela i Nerudova romance

Před zraky asi 200 přihlížejících, kteří se do zpívání koled také zapojili, představila bystřická základní umělecká škola také několik vystoupení svých žáků – včetně přednesu Romance štědrovečerní od Jana Nerudy, vystoupení saxofonisty, trumpetisty a dalších. „Určitě přišlo více lidí než v loňském roce. Z naší strany předzpívával koledy místní sbor posílený o sbor základní školy,“ uvedla Alena Bártová z umělecké školy.