Organizátoři si pro zájemce připravili ukázky dobových zbraní, komentované prohlídky, ale největší úspěch sklidily zejména u dětí rytířské turnaje.

„Chvíli v nás i ztuhla krev. Vypadalo to, jako by opravdu bojovali naostro. Synovi se zalíbili rytíři natolik, že se chce stát jedním z nich," pousmála se Pavlína Švecová, která přijela s rodinou na zámek z nedaleké Kroměříže.

Rytíři, dravci a středověká hudba doprovázela rodiny s dětmi při noční prohlídce holešovského zámku, která se konala v sobotu.

„Nakonec jsme si šli prohlédnout zámek s hrabětem, takže jsme měli krásný podvečer," netajila radost návštěvnice.

Novinkou večera bylo vystoupení folkové skupiny Rabussa a soutěže pro děti inspirované dobovými aktivitami. Malí návštěvníci si tak vyzkoušeli i lukostřelbu nebo boj s replikami zbraní, dokonce si mohli na ruku vzít i dravého ptáka, o kterých se zájemcům dostalo i podrobného výkladu.

„Díky této akci jsme si prohlédli konečně celý zámek. Naše dcera měla také velkou radost z toho, že si mohla na ruku vzít malou sovu," řekla Kroměřížskému deníku maminka Eva Valdová, která byla s rodinou na holešovském zámku vůbec poprvé. A určitě ne naposled. (zed)