„Jevištní vystoupení nabídnou divákům setkání s kvalitními tanečně-hudebními programy folklorních souborů nejen z blízkého regionu, ale i z dalších etnografických oblastí Moravy, Slezska a Slovenska. Diváci si tak užijí nejen krásnou barevnou podívanou, ale dozvědí se mnoho i o regionálních odlišnostech jednotlivých krajů," poznamenal Petr Stanovský, prezident pořádajícího Valašského souboru písní a tanců Rusava.

Na festivalu vystoupí čtyři dětské a sedm dospělých folklorních souborů, vedle domácích například Světlovan z Bojkovic, Seniorská folklorní skupina Vsacan ze Vsetína nebo Věčně mladý Danaj ze Strážnice. Zahraničním hostem bude Folklorný súbor Skaličan ze slovenské Skalice.

„V letošním programu jsme chtěli divákům nabídnout atraktivní kontrast nejmladších a nejstarších folklorních tanečníků. Ani my nemládneme, a přestože naše mladší taneční skupina sklidila letos veliký ohlas na turné ve Španělsku, dáme na domácím hřišti prostor nám starším. Hlavní program je tak přehlídkou těch nejzkušenějších folklorních tanečníků. Ukážeme, že rozhodně nepatříme do starého železa," dodal Petr Stanovský, sám aktivní tanečník souboru.

Festival v pátek v 19.30 zahájí netradiční letní folklorní kino, které na nádvoří bystřického zámku nabídne dva filmy s folklorními náměty inspirované lidovými baladami i strastmi a radostmi manželského života. Hlavní program se uskuteční v sobotu. Ve 14 hodin vystoupí dětské soubory a o hodinu později pak nejzkušenější tanečníci zúčastněných souborů. V 19 hodin pak začne zábava u cimbálu, v případě nepříznivého počasí se program uskuteční v Kulturním domě Sušil. (hed)