„Projekce filmu byla kvůli chybějícím právům nakonec zrušena," potvrdila ve středu Deníku Dušana Náplavová, která je po Králíkovi pověřena právě vedením Domu kultury.

Samotný ředitel, který má po svém odvolání na starosti programovou nabídku kulturáku, ve středu celý den nebral telefon. Už dříve ale médiím řekl, že se jednalo o jeho vlastní kopii. „Pracovníci kina mě požádali, abych ji sehnal, protože ji nemůžou sehnat oni, tak jsem nabídl svou," vysvětlil pro server iDnes.cz.

Navíc se prý mělo jednat o promítání pro uzavřenou společnost. „Trvám na tom, že takové kopie se vždy promítaly v rámci vzdělávacího cyklu, jenž je určený studentům a seniorům, kteří studují univerzitu třetího věku. A v takovém případě práva zajistit nemusíme," je přesvědčen Králík.

Starostka Kroměříže Daniela Hebnarová se ale už kvůli celému případu sešla se zaměstnanci kina a společně s vedením odboru kultury zjišťovali, zda se jednalo o ojedinělý případ, nebo jestli k něčemu podobnému docházelo i v minulosti.

„Mám informace, že to bylo ojedinělé. Věřím jim a určitě z toho vyvodíme důsledky, které zaručí aby k podobnému incidentu už nikdy nedošlo," řekla včera Deníku starostka.

Za porušení autorských práv by podle ní hrozily vysoké sankce. „Dům kultury by je určitě nebyl schopen zaplatit, muselo by je tedy uhradit město," podotkla Hebnarová.

Jaký by v případě potvrzení informace čekal donedávna ještě ředitele kulturáku postih, zatím prý neví. Metodicky by se podle ní celá věc řešila s odborem kultury.

„V každém případě by to bylo porušení pracovní kázně, museli bychom se pak o všem poradit s jeho současnou nadřízenou," uzavřela starostka Kroměříže Daniela Hebnarová.