Půlhodinový snímek o zahradnickém řemeslu v Květné zahradě přijeli představit i samotní autoři ze Studia Velehrad, Veronika a Martin Müllerovi.

Producentem nového dokumentu o Květné zahradě je Národní památkový ústav (NPÚ). „Autoři pořizovali filmové záběry v Květné zahradě tři roky a dokument má tudíž téměř časosběrný charakter,“ podotkla za kroměřížské pracoviště NPÚ Petra Zelinková.

Květnou zahradu v dokumentu osobně představili kastelán Martin Krčma a hlavní zahradník Pavel Bleša, v úvodu se o svůj pohled podělila také Hana Poková, lektorka z Metodického centra zahradní kultury. Diváci se například dozvěděli, že v produkčním skleníku se ročně vysadí přes osmdesát tisíc letniček a dvacet tisíc dvouletek, že v zahradě se několikrát ročně zastřihává osm kilometrů vysokých stromových stěn a některé z nich údajně pamatují i zakladatele zahrady, biskupa Karla z Lichtensteinu-Castelkorna.

Filmaři také podrobně zdokumentovali, jakým způsobem je téměř 15 hektarů zeleně, stromů a květin zavlažováno. „Pro kroměřížskou Květnou zahradu byl v polovině 19. století vybudován Sobělický vodovod, který přiváděl vodu z nádrže v remízku vzdáleném necelé dva kilometry od zahrady,“ uvedl v dokumentu Jiří Janál, archeolog z kroměřížského Národního památkového ústavu.

Druhá únorová sobota byla na Kroměřížsku ve znamení masopustu. Tradiční Masopustní jarmark nechyběl ani v Kroměříži, a to za doprovodu maškar, dechové hudby a regionálních specialit.
I na Kroměřížsku řádily masopustní masky

Součástí večera byla beseda s tvůrci dokumentu. Diskuse se zaměřila nejen na zahradnické práce a na vznik filmového dokumentu, ale také na vzájemnou spolupráci Národního památkového ústavu, Muzea umění Olomouc a Arcibiskupství olomouckého, dotazy směřovaly také na aktuální dění okolo restitučního řízení v případě Květné zahrady.

„Máme tu statek, který jsme jako občané předali do společnosti světového dědictví, a odpovědnost za něj je úkolem všech zainteresovaných stran,“ řekl kastelán Martin Krčma na otázku vlastnictví Květné zahrady.

Projekce dokumentu Květná zahrada rukama zahradníků byla zařazena i do programu letošní výstavy kamélií, návštěvníci Květné zahrady mohou dokument zhlédnout ve třech sobotních termínech během výstavy Kamélie dell´arte: ta bude k vidění v Květné zahradě od 23. února do 25. března. (hed)

Na kroměřížském výstavišti Floria otevřou v pátek 17.6. poprvé oficiálně prostor plný atrakcí nazvaný Dětský svět.
Turistická sezona v Kroměříži bude letos patřit hlavně dětem, slibuje radnice