Reprezentační ples valašských folklorních souborů se tak po devíti letech vrací pod Hostýn, kde historicky prvním ročníkem tuto tradici bálového setkávání folklorních souborů v roce 2007 příznivci lidových písniček a tanců odstartovali.

Valašský bál se jinak v bystřickém Společenském domě Sušil koná každoročně od roku 1955 a letos se bude konat už jednašedesátý ročník oblíbené společenské akce. V roce 2007 byl ale bystřický bál jiný, větší: tanečníci Valašského souboru písní a tanců Rusava a členové Valašského folklorního spolku založili v Bystřici pod Hostýnem tradici putovních reprezentačních Vševalašských bálů.

„Po úspěšném prvním ročníku, kdy se nám v Bystřici podařilo zaplnit krojovanými i nekrojovanými návštěvníky nejen sál společenského domu, ale i celý prostor přiléhající sportovní haly, se pořadatelství reprezentačního Vševalašského bálu předávalo mezi jednotlivými valašskými soubory od Bystřice přes Vsetín až po Valašské Klobouky. Nesmírně nás těší, že se právě při výročním desátém ročníku vrátil štafetový kolík zpět pod Hostýn," řekl prezident souboru Rusava a jeden ze zakladatelů tradice Vševalašských bálů Petr Stanovský.

Do Bystřice se tak sjedou speciálně vypravenými autobusy tanečníci a muzikanti z celého Valašska: z Rožnova pod Radhoštěm, Frenštátu pod Radhoštěm, Vsetína, Valašského Meziříčí, Zlína i Valašských Klobouk.

„Jen ze Vsetína jsme museli vypravit dva autobusy, jeden z nich bude sedmdesátimístný," dodal vedoucí taneční složky souboru Rusava Jiří Stanovský s tím, že v Bystřici očekávají téměř tři stovky krojovaných tanečníků.

Pro návštěvníky budou připraveny dvě hudební scény, střídat se budou muzikanti osmi cimbálových muzik. Pořadatelé připravili jeden parket v tanečním sále, hlavní program pak na velké scéně ve sportovní hale, kde si návštěvníci budou moci vychutnat zahajovací polonézu krojovaných hostů bálu a úvodní předtančení hostujících souborů.

„Úvodní taneční program bude přehlídkou tanců z různých oblastí Valašska, chceme divákům předvést drobné odlišnosti nejen krojové, ale i krokové či hudební varianty zdánlivě podobných tanců. Pak už bude parket volný pro všechny, kdo si budou chtít zatančit," zdůraznil Jiří Stanovský.

Podle Alžběty Vejrostové z Valašského souboru písní a tanců Rusava se diváci mohou těšit i na přehlídku tanečníků odzemku, soutěž o ceny či taneční hry a tradiční valašské občerstvení v podobě zelné polévky či frgálů.

Obliba valašského bálu v Bystřici i širokém okolí je podle ní pro pořadatele ze souboru Rusava velkým závazkem, společenský sál bývá každoročně vyprodán.

„Letos je příprava o to náročnější, že jde o Vševalašský bál a připravujeme druhou taneční scénu ve sportovní hale. Už od čtvrtka tedy halu technicky připravujeme tak, aby všechno klaplo na jedničku. Čeká nás náročný víkend, ale moc se těšíme," dodal Petr Stanovský.

Valaši z celého regionu se sejdou na jednom parketu už podesáté.

„Myšlenka konání Vševalašských bálů se všem velmi zalíbila. V dnešním uspěchaném světě je problematické, aby se lidé často setkávali a taková událost, jako je Vševalašský bál, dává k setkání kamarádů jedinečnou příležitost. Právě proto jsou tyto bály opravdu hojně navštěvovány. Vševalašský bál je také skvělou příležitostí pro prezentaci činnosti nejen Valašského folklorního spolku, ale především jednotlivých valašských souborů, které tady mohou formou vystoupení představit širší veřejnosti výsledky své práce," vysvětlila hlavní myšlenku předsedkyně Valašského folklorního spolku Jana Šamánková.