Akce začala už v pátek, kdy na nádvoří radnice vystoupili na Koncertu pro Kroměříž spřátelené dospělé kapely a jako hlavní host písničkář Pavel Dobeš: ten mladým soutěžícím vysekl poklonu a poradil jim i do budoucna.

„Mají výborné hudební vzdělání. Hrají mnohem lépe, než my staří, protože my jsme to dělali všechno tak nějak amatérsky. V tom jsou nedostižní, ale zase si myslím, že to bude pravděpodobně slabší v textech, protože nemají životní zkušenosti. Tak bych mladým poradil snad to, aby si dali inzerát na textaře,“ usmál se známý písničkář.

V parném létu je nejlépe u vody. Na koupaliště Bajda vyrazily desítky lidí.
Léto je tady, koupaliště otvírají. Na Bajdě už tento pátek

Hudební večer byl poděkováním městu za to, že republikovou soutěžní přehlídku v letošním roce hostí. Vlastní soutěžní vystoupení finalistů se pak konalo v sobotu paralelně na dvou pódiích – nádvoří Starého pivovaru a kroměřížské ZUŠ.

Soutěžilo se v sedmi kategoriích, celkový počet vystupujících přesáhl stovku a zazpívaly také pionýrské oddíly.

„Nejvíc soutěžících bylo v kategorii JC, tedy nejstarší jednotlivci a dua. O vitrážovou kytarku se utkalo jedenáct vystupujících. Zvítězilo Duo 2 Ká, které tvoří bratři Jan a Radomír Kolářovi z Mohelnice,“ řekla Darina Zdráhalová, předsedkyně pořádající olomoucko-zlínské krajské organizace Pionýra.

Ze Zlínského kraje uspěly dva pionýrské oddíly. Mláďata z Pionýrské skupiny Zborovice obsadila druhé místo v kategorii T – zpívající oddíly, a Kamarádi z Pionýrské skupiny Dr. Mirko Očadlíka z Holešova byli ve stejné kategorii třetí.

A jak to vypadá se soutěžním ročníkem s pořadovým číslem 28? Je možné, že se bude konat opět pod širým nebem a opět v Kroměříži.

„Dětská Porta má a bude mít ve městě své místo, folková muzika sem patří. Je dobře, že nastupuje mladá generace, která ve svém projevu chce a nebojí se dát jasně najevo svůj názor,“ řekl v sobotu pro Deník kroměřížský radní Jiří Kašík. (mit)

V sobotu 2. června 2018 se v areálu společnosti Navos v Kroměříži-Kotojedech konala Zemědělská výstava Kroměříž 2018.Na snímku je výstava drobného zvířectva.
Zemědělskou výstavu letos navštívilo rekordních pět tisíc lidí