Česko zpívá koledy: jeden čas, 7 zemí, na 450 míst

Asi největší akcí bude tradičně koncert a zpívání na Staroměstském náměstí v Praze, kde bude účinkovat skupina Čechomor.

V zahraničí se k nám tradičně připojí krajané na trzích v Mnichově, v Madridu Česká škola a Klub Čechů a Slováků, nově budou zpívat spolky krajanů v Istanbulu, Miláně, Athénách a Norsku.

Na řadě míst budou pokračovat trhy, koncerty a další akce. Zpívání koled je dobrou příležitostí setkat se s našimi čtenáři, přáteli a blízkými a prožít hezký předvánoční večer. (red)

Česko zpívá koledy organizuje regionální Deník, nejčtenější noviny na střední a východní Moravě. V tomto regionu je šéfredaktorem a zároveň hlavním organizátorem akce Martin Nevyjel, který v rozhovoru odpovídá na nejčastější otázky týkající se akce Česko zpívá koledy.

Můžeme se k akci přihlásit ještě i nyní?

Ano. Lze to i na poslední chvíli. Nejjednodušší cesta k přihlášení je přes internetovou stránku www.ceskozpivakoledy.cz. Informace lze však najít také přímo na webových stránkách našeho Deníku.

Lze si však také v tiráži novin pouze najít číslo do kterékoliv redakce regionálního Deníku, zavolat nám a my vám poradíme. Teď, na poslední chvíli, už vám sice nestihneme rozsvítit hvězdičku na zpěvácké mapě České republiky, ale určitě si s námi můžete zazpívat.

Pokolikáté se akce koná?

Česko bude zpívat koledy s regionálním Deníkem již počtvrté. Ve středu 10. prosince v 18 hodin se opět sejdeme na náměstích a návsích, v kostelech, před školami či obchodními centry a zazpíváme si známé koledy.

Bude se opět zpívat i za hranicemi naší země?

V zahraničí se k nám tradičně připojí krajané na trzích v Mnichově, v Madridu Česká škola a Klub Čechů a Slováků, nově budou zpívat spolky krajanů v Istanbulu, Miláně, Athénách a Norsku.

Přidají se k akci Česko zpívá koledy i nějaké slavné osobnosti?

V Ostravě si s námi zazpívá Martin Chodúr, v Opavě fotbalový obránce a bývalý reprezentant Zdeněk Pospěch, v Liberci herec, zpěvák a nositel Thálie Jan Kříž, v Ústí nad Labem zpěvák a skladatel David Deyl, v Praze bude účinkovat skupina Čechomor. Ale to je jen výčet těch nejznámějších…

Které koledy se budou zpívat?

Letos jsme si připravili šestici koled. Čtyři jsme vybrali přímo my z regionálního Deníku, o dvou jsme nechali hlasovat naše čtenáře.

Zpívat se budou: Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Den přeslavný jest k nám přišel, Pásli ovce Valaši a Vánoce, Vánoce přicházejí. Samozřejmě že však také počítáme s tím, že někde budou mít lidé chuť zazpívat si více koled. To ale jistě nebude žádný problém.

Kterou koledu máte vy osobně nejraději?

Jako šéfredaktor nejčtenějších novin a žurnalista tělem i duší nemohu prostě říci nic jiného, než že mou nejoblíbenější je Nesem vám noviny. Ale nechtějte po mně, abych ji zazpíval nahlas…

Musí se zpívat přesně v 18.00 a musí se koledy zpívat v předem určeném pořadí?

Ano. Aby se nám podařilo alespoň pomyslně spojit celou republiku takovým zpěváckým telemostem, tak je to nezbytné. Představte si, že všechna města, obce, prostě všichni zpěváci začnou zpívat stejnou koledu ve stejný okamžik a vzpomenou si při tom na své příbuzné a kamarády na druhé straně naší republiky, kteří právě dělají to stejné.

Kam máme poslat fotografie ze zpívání?

Pokud si na zpívání pořídí snímky lidé z Kroměřížska, mohou je zasílat na e-mailovou adresu redakce.kromerizsky @denik.cz. My je v následujících dnech otiskneme. Nebojte se poslat nám i více snímků. A připojte také váš odhad účasti zpěváků. Ale můžete snímky poslat také přímo na mou adresu, která je martin.nevyjel@denik.cz.

Co když neznám slova koled?

To nevadí, připravili jsme pro vás zpěvník, v němž najdete všechny koledy, které se budou zpívat. Bude v den zpívání koled, tedy ve středu 10. prosince, vložený ve všech našich Denících včetně toho Kroměřížského. Bude dokonce k mání ve středu večer přímo na akci, a to v každém okresním městě, kde bude přítomná naše okresní redakce.

Co když neumím zpívat?

Pokud nemáte pěvecký talent, tak se nic neděje. Já jej také nemám a zpívám už počtvrté a na pódiu. Nejedná se přece o žádnou přehlídku zpěváků, nýbrž o milé setkání. Takže pokud někdo neumí zpívat, vůbec to nevadí, protože to není smyslem akce.

Minimálně v každém okresním městě nám všem pomohou udržet tón profesionální sbory a profesionální zpěváci, takže bude stačit, když my ostatní, netalentovaní, budeme jen pobrukovat.