Hana Lívancová, 60 let, Orlík nad Vltavou
V 9. třídě jsme na výletě viděli německý film o sexu a porodu s názvem Helga. Byl s titulky a promítali nám ho v jídelně. Myslela jsem si, že si o tom s maminkou popovídáme, ale ona mi neřekla vůbec nic. Dokonce ani to, že je těhotná. To, že budu mít dalšího brášku, jsem se dověděla, až když byla v šestém měsíci, a to mi bylo přitom 15 let. Jsem ráda, že s dcerou máme otevřenější vztah.

Ondřej Šír, 33 let, Semily
V lázních se člověk dozví ledacos, třeba že kamarádovi rodiče jezdí do hotelu, aby měl sestřičku. Vyprávěl jsem ten příběh jednomu příbuznému o prázdninách a on někde vyhrabal videokazetu pro dospělé.

Kondom. Ilustrační snímek
Ani osvěta občas nepomůže. Dívka otěhotněla v deváté třídě

Jan Mrkos, 28 let, Ostrava
Sexuální výchovu se mnou probírali rodiče ve dvanácti letech, ve stejný čas jsme o tom mluvili i ve škole. Byla ale jiná doba. Dnešní děti jsou podle mě hlavně díky internetu až moc chytré. Osobní zkušenosti samozřejmě přišly na řadu až o několik let později.

Petr Veselka, 40 let, Vysočina
Za mého mládí bylo slovo sex opravdové tabu. Byla to doba lehce po sametové revoluci, takže jsme se doma o sexu moc nebavili. U mě to ale bylo nakonec jako u většiny kluků z mého ročníku hltali jsme pornočasopisy z NDR a později i videokazety. Takže tímto způsobem a po vlastní ose jsem se dozvěděl o sexu.

Písemný souhlas k sexu - Ilustrační foto
Písemný souhlas před sexem? U nás není potřeba. Zatím

Katharina Polívková, 28 let, Mýto u Rokycan
O sexu jsem se dozvěděla od rodičů. Mamka i táta mi řekli, jak takové věci chodí. Mohlo mi být tak 11 let. Naši byli vždy otevření, a tak i proto jsem toto téma nikdy nepovažovala za tabu a jsem rodičům vděčná. Vím, že mamka přinesla ještě pěknou knihu pro mládež a vše jsme probrali, včetně kondomu i otěhotnění.

Alec Mindák, 23 let, Ústí nad Labem
Pamatuji si, že mé první setkání s fungováním intimního života bylo prostřednictvím filmů a videí, které jsme se spolužáky potají sledovali na škole v přírodě a měli z toho samozřejmě velkou legraci.